|

Nadir bulunan petrol çıkarılmaya başladı

İpek Doğal Enerji, Batman'ın Kozluk ilçesinde daha önce petrol bulduğu kuyuyu üretime almak amacıyla çalışmalara başladı. 2 bin 820 ve 2 bin 850 metrelerde bulunan yüksek basınçlı petrol yüksek kaliteye sahip.

Cihan
00:00 - 26/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:39 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Nadir bulunan petrol çıkarılmaya başladı
Nadir bulunan petrol çıkarılmaya başladı

Batman Valisi Yılmaz Arslan üretim çalışmaları başlayan kuyuda incelemede bulundu. Şirket yetkililerinden çalışmalar ile bilgi alan Vali Arslan, valilik olarak özel sektörün yaptığı bu tür çalışmaları desteklediklerini söyledi.Batman'ın petrol çıkartma ve üretme bakımından Türkiye'nin en önemli bölgesi olduğuna dikkat çeken Vali Arslan, "Türkiye olarak bizim yaklaşık 28 milyon ton petrol ithalatımız var. Türkiye'nin bu 28 milyon ton petrol ithalatına karşın Türkiye'nin 2. 5 milyon ton petrol üretimi var. Bu 2.5 milyon tonluk petrol üretiminin yaklaşık 1.7 milyon tonu bizim Batman bölgesinde yer alıyor. Dolayısıyla biz Türkiye'nin kendi ürettiği petrolün yüzde 72'sini üreten bir bölgede bulunuyoruz. Dolayısıyla ilimiz ve bizim için petrol önemli bir değere sahip. TPAO'nun Tüpraş'ın 1950 yılından beri sürdürdüğü bu çalışmaların bizi getirdiği nokta budur." dedi.

Özel sektör de güzel çalışmalara imza atıyor

Özellikle son yıllarda devletin yaptığı güzel çalışmaların yanında özel sektörün de petrol arama ve işletme konusunda güzel çalışmalara imza atığını belirten Vali Arslan "İşte şu anda içerisinde bulunduğumuz alanda İpek Koza Enerjiye ait bir sondaj sahası. Bu sondaj çalışması yakın bir tarihte tamamlandı. Arkadaşlardan aldığım bilgiye göre yaklaşık 2856 metrelik bir sondaj yapıldı. 2 Bin 820 metrede de petrol keşfi yapıldı. Şu anda sondaj söküm çalışmaları devam ediyor. Akabinde pompa ve diğer çalışmalar yapılacak. Yine bölgemizde Trasatlantik ve Perenco'da değişik bölgelerde şuan petrol üretim çalışmalarına devam ediyor. Biz özellikle bu işin öncüsü mimarı olan TPAO ile birlikte özellikle özel sektörümüzün bu bölgeye gelip petrol arama çalışması yapmasından, petrole ulaşmasından,üretime geçmesinden çok memnunluk duyuyoruz. Ve bu bölgede çalışma yapanlara her türlü desteği valilik olarak bizden talep edilen her türlü desteği karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Huzurun olduğu yerlerde ekonomik faaliyetler daha hızlı gelişir

Çözüm sürecinin bölgedeki ekonomik faaliyetlere olan yansımasını da değerlendiren Vali Arslan "Elbette ki emniyetin, asayişin huzurun olduğu yerlerde diğer bütün faaliyetler bununla beraber gelişir. Kargaşanın, sıkıntının olduğu yerlerde de ekonomik faaliyetler başta olmak üzere bir takım sıkıntılar yaşanması kaçınılmazdır. Emniyetin, asayişin huzurun olduğu yerlerde ekonomik faaliyetler daha hızlı gelişir." şeklinde konuştu.

Sondaj çalışmasının tamamlanıp üretim aşamasına geçtiklerini belirten İpek Enerji Sondaj Koordinatörü Cem Vanlı, ise şunları dile getirdi. "2856 metrede biten sondajımızın üretim aşamasına geçmiş bulunuyoruz. Böyle bir başarı geldi. Ülkede nadir olarak rastlanan 34 gravite hafif son derece kaliteli artezyen dediğimiz petrole ulaştık. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Üretim çalışmaları devam ediyor. Ülkemize bir katma değer yaratma hedefindeyiz. Gerekli teçhizatın kuleye sevkiyatı ile birlikte en kısa sürede üretime geçilecek ve bu testlerin sonunda günlük üretim rakamları ve rezerv miktar netleşecek."

Aynı zamanda İpek-2 kuyusunun lokasyon inşaatına başlandığı kısa sürede lokasyon tamamlanıp sondaj kulesi kaldırılarak yeni üretim kuyusunun sondajına başlanacağı belirtildi.

11 yıl önce