Nükleer enerji gelecek zam dönemi bitecek

Elektrik, doğal gaz ve akaryakıtta 1 Ocak'tan itibaren gelen zamlar tepki çekse de iş dünyası, zamların sürpriz olmadığını söyledi. İşadamları, nükleer enerjide ciddi adımlar atılması gerektiğini kaydetti

Şükrullah Dolu
00:00 - 7/01/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:10 - 7/01/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Nükleer enerji gelecek zam dönemi bitecek
Nükleer enerji gelecek zam dönemi bitecek

Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt gibi alanlarda yapılan ve 1 Ocak'tan itibaren uygulamaya konulan zamlar şüphesiz ki pek çok sektörü etkileyecek. Yaklaşık 5 yıldır zamın uğramadığı enerji sektöründe bu uzun aradan sonra yapılan yüzde 10'luk zam yoğun tepkilere yol açmıştı. Ancak bir yandan tüm dünya enerji fiyatlarında artış yaşanması, bir yandan son bir yıllık süreçte dolar ve euroda gerçekleşen değer kaybı, bir yandan da petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış Türkiye'de de enerji zammını kaçınılmaz olduğunu gösterdi.


Zam yapmasak iki katı ödenecekti

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Elektrik ve doğal gaza zam kararı almasak tüketici faiz yoluyla 2 mislini ödeyecek” dedi. Unakıtan, petrolün fiyatının 100 dolara çıktığını hatırlatarak, “Açığı kapatmak için tüketiciden vergi alacağız. Geçen yıl 48 milyar YTL faiz ödedik. Yazık günah” diye konuştu. Enerji Bakanı Hilmi Güler de 5 yıl boyunca elektriğe zam yapmayarak ekonomiye 20 milyar dolar katkı sağladıklarını söyledi.


Zam bizim için süpriz olmadı

Türkiye'de beş yıldır elektriğe zam yapılmadığını belirten Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, giyim sektörünün zamdan etkilenmeyeceğini söyledi. Kiğılı, dünyada enerjinin pahalı olduğunu, petrol fiyatlarının da tavan yaptığını söyleyerek, “Elektriğe zam yapılması kaçınılmazdı. Bence geç bile kalındı” dedi.


Artık adımlar hızlanmalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Gelen zamma iyi ki gelmiş diyemeyiz. Ama enerjide dışa bağımlı olduğumuzu da unutmamalıyız.” dedi. Satıcı, yapılan zamların nükleer enerji konusunda daha hızlı hareket edilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu vurguladı.


5 yıldır ücretler değişmedi

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da dünyada enerjinin pahalı olması, Türkiye'de beş yıldır elektriğe zam yapılmaması ve petrol fiyatlarındaki artışın zammı kaçınılmaz kıldığını söyledi. Zorlu, söz konusu zammın zamana yayılarak yapılması halinde göze batmayacağını kaydetti.


Nükleerde 5 yıl geç kalındı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu “Dolar yüzde 18 euro yüzde 9 oranında değer kaybetti. Bu oranlara baktığınızda zaten enerji fiyatları ihracatçı için artmıştı” dedi. Orakçıoğlu nükleer enerjide yatırımların 5-6 yıl önce yapılması gerektiğini kaydetti.


Petrol artınca artış zorunluydu

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ise zammın, sanayinin rekabet gücünü yükseltebilmek için girdi maliyetlerinin düşürülmesini bekledikleri anda geldiğini söyledi. Bolat, “Son 5 yılda petrol fiyatlarının neredeyse 5 kat arttığı bir ortamda zammın yapılması da bir zorunluluktu” dedi.





16 yıl önce