|

Nükleerin yeni kaleleri doğuda

Dünya genelinde inşası devam eden 65 nükleer santralden 29''u Çin''de, 10''u Rusya''da, 7''si ise Hindistan''da hayata geçiriliyor. Enerjisinin önemli bir kısmını nükleer enerjiden karşılamak isteyen Çin 51 santral daha yapmayı planlarken, Rusya''nın planladığı santrallerin sayısı 24''ü buluyor

.
00:00 - 12/02/2013 Salı
Güncelleme: 19:00 - 11/02/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Nükleerin yeni kaleleri doğuda
Nükleerin yeni kaleleri doğuda

Dünya genelinde inşası devam eden 65 nükleer santralden 29''u Çin''de, 10''u Rusya''da, 7''si ise Hindistan''da hayata geçiriliyor. Japonya''da 2011''de meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında Fukuşima I Nükleer Santrali''ndeki patlamalar, nükleer enerjinin geleceğinin tüm dünyada sorgulanmasına neden oldu. Birçok uzmanın Çernobil felaketinden sonraki en büyük ikinci nükleer kaza olarak nitelendirildiği Fukuşima olayının ardından Almanya başta olmak üzere bazı ülkeler nükleer enerji varlıklarını gözden geçirdiğini kamuoyuyla paylaştı.

ÇİN ATAĞA KALKIYOR

Japonya''yı geride bırakarak ABD''nin ardından dünyanın en büyük ekonomisi unvanını elde eden Çin, artan enerji talebini karşılamak için nükleer enerjiye yoğunlaşıyor. Halihazırda 18 nükleer santralin üretimde olduğu ülke, dünya genelinde inşası devam eden 65 nükleer santralden 29''una da ev sahipliği yapıyor. Enerjisinin önemli bir kısmını nükleer enerjiden karşılamak isteyen Çin 51 santral daha yapmayı planlarken, bu alanda hedeflenen 120 santrale ulaşmak.

4''TE 1''İ ABD''DE

Önemli petrol ve doğalgaz kaynaklarına sahip olmasına rağmen Rusya da Çin gibi nükleer enerjiye önem veren ülkelerin başında geliyor. Dünya genelinde inşası devam eden 65 nükleer santralden 10''unun hayata geçtiği Rusya, nükleer atılımına 24 yeni santral planlayarak devam ediyor. Rusya''yı bu alanda takip eden Hindistan''da 7 santralin inşası sürerken, planlanan santrallerin sayısı ise 18 civarında. Dünya genelinde üretimde olan 435 nükleer güç santralinin 104''ü ABD''de, 58''i Fransa''da, 50''si Japonya''da, 33''ü Rusya''da, 23''ü Güney Kore''de, 19''u Kanada''da bulunurken, Fransa elektriğinin yüzde 77''sini, Belçika ve Slovakya yüzde 54''ünü, Ukrayna yüzde 47''sini, Macaristan ise yüzde 43''ünü nükleer enerjiden temin ediyor.

Komşuda var bizde yok

Nükleer enerji serüvenine 1960''lı yıllarda başlayan Türkiye''de, aradan geçen yıllarda Mersin Akkuyu''ya yapılması planlanan santral dışında somut bir adım atılmazken, İran, Bulgaristan ve Ermenistan gibi komşularımız enerji ihtiyaçlarını nükleerden karşılamaya devam ediyor. 2 santrali bulunan Bulgaristan bu sayıyı 3''e çıkartmayı planlarken, 1 santrali bulunan İran, 2 yeni santral daha yapmak istiyor. Sahip olduğu 36 yaşındaki Matzamor Nükleer Santrali''yle enerji üretmeye devam eden Ermenistan''ın planları arasında ise 1 yeni santral bulunuyor. Türkiye''nin Gürcistan ile Karadeniz kıyısında nükleer enerjiye sahip olmayan iki ülke olması dikkati çekiyor.

11 yıl önce