|

Otomobil lastiklerinde yerli çelik dönemi başlıyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), yapımına başladığı çelik ve kangal haddehanesinde, ithal edilen otomobil lastiği çeliğini üretecek.

Aa
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:14 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Otomobil lastiklerinde yerli çelik dönemi başlıyor
Otomobil lastiklerinde yerli çelik dönemi başlıyor

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sanayileşmesi ve gelişmesine paralel, kendilerinden başka kimsenin yapamayacağı ihtiyaç duyulan ürünleri imal etmek istediklerini söyledi.

Bu bağlamda Türkiye'de bulunmayan haddehaneyi kurmak için kolları sıvadıklarını anlatan Demirel, şöyle konuştu:

"Yapımına başladığımız haddehane, dünyanın en iyisi. Ülkemizde ikincisi yok. 700 bin ton kapasiteli. Burada düşük ve yüksek karbonlu, yüksek alaşımlı, rulman, otomat, yay, kaynak, otomotiv, kangal ve kaliteli çubuk çelikleri üretilecek. TÜBİTAK'la çalışma yapıyoruz. Otomobil lastiklerinde kullanılan çelik telleri bu zamana kadar hep ithal etmişiz. Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracağız. Bu lastik çeliklerinin üretimi ve dökümü için tesisimiz uygun. Çeliğin iç temizliği çok önemli.

Bu çeliği de ülkemizde bizden başka kimse yapamaz."

Haddehane, gelecek yıl bitecek

Demirel, haddehane inşaatının devam ettiğini belirterek, montaj çalışmalarının da sürdüğünü dile getirdi.

İnşaatın bazı bölümlerinde Alman firmayla ortak çalışacaklarını kaydeden Demirel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çelik ve kangal haddehanesinin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Tamamlandığında en başta otomobil lastiklerinde kullanılan çeliği üretebileceğiz. Artık farklı şeyler de yapalım istiyoruz. Ülkemizi ray üretiminde büyük ölçüde dışa bağımlılıktan nasıl kurtarmışsak, bu alanda da bunu başaracağız. Ray profil haddehanemizi tam kapasite kullanabiliyoruz. Yeni haddehane ile de üretimimizi bu kaliteli çelikler tarafına kaydıracağız. Dolayısı ile katma değeri çok daha yüksek olan bu ürünler bizi farklı kılacak."

10 yıl önce