|

Pamukta elle hasat dönemi bitti

Tarımda makineleşme pamuk hasadında mevsimlik işçileri unutturdu. Bir zamanlar pamuk hasadı için Türkiye''nin dört bir yanından Aydın''a gelen mevsimlik pamuk işçileri artık gelmiyor.

Cihan
00:00 - 16/09/2013 Monday
Güncelleme: 18:53 - 16/09/2013 Monday
Yeni Şafak
Pamukta elle hasat dönemi bitti
Pamukta elle hasat dönemi bitti

Aydın''da pamuk ovalarında kurdukları çadırlarda kalarak pamuk toplayan işçilerin yerini dev pamuk toplama makineleri aldı.Türkiye''nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Aydın ovalarında pamuklar artık elle değil makine ile toplanıyor. Elle pamuk toplama maliyetinin yüzde 30''u bulduğunu, makine ile toplamada ise bu oranın yüzde 12 civarında olduğunu belirten Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, ''Son zamanlarda ülkemizde sanayileşmenin artması, GAP projesinin faaliyete geçmesi, bölgemize mevsimlik işçi gelişinin yok denecek kadar azalması, elle pamuk toplamada maliyetinin makineli hasata göre yüksek olması nedeniyle, pamuğun makine ile toplanması kaçınılmaz olmuştur. Ülkemizde pamuk toplamada, makine kullanımı giderek artmakta, bugün ülkemiz pamuğunun ortalama yüzde 80''i makine ile toplanmaktadır. Elle toplama maliyeti tüm giderlerin yüzde 25-30''unu bulurken, makineli hasatta bu rakam yüzde 10-12 civarındadır. Bu da pamuk maliyetinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı, kısa zamanda makine ile hasat gerçekleşmektedir. Pamuk üreticileri de makineli hasadı tercih etmektedirler.'' dedi.

15 bin mevsimlik işçinin geldi

Pamuk toplamada makineleşme öncesinde Söke Ovası'na 15 bin mevsimlik işçinin geldiğini belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, bu sene pamuk toplamak için dışarıdan hiç kimsenin gelmediğini söyledi. Söke Ovası'nda pamuğun yüzde 100 makine ile toplandığını kaydeden Kocabaş, "Söke Ovası'na mevsimlik işçiler gelir çadır kurarlardı. Pamuğu onlarla toplardık. Bu rakam ortalama yıllık 15 bin kişiyi bulurdu. Artık makineli toplamaya geçildiği için hiç gelmiyorlar. Küçük pamuk tarlaları olanlar da imece usulü kendi aralarında topluyorlar. O da çok az. Bir pamuk toplama makinesi günde 100 dönüm hasat yapıyor, bu da 600 kişinin bir günde topladığı pamuğa tekabül ediyor. Söke Ovası'nda 360 bin dekar alana pamuk dikiliyor. Buradan da 160 bin ton pamuk üretimi yapılıyor.'' şeklinde konuştu.

11 years ago