|

Paralel oyun tutmadı

Türkiye''nin kara para aklayan, terörü finanse eden ve terörist malvarlıklarını dondurmayan ülke olduğu şeklinde göstermeye çalışan paralel yapının aleyhte propagandasına rağmen OECD Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye''yi koyu gri listeden çıkardı.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 2/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:02 - 1/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Paralel oyun tutmadı
Paralel oyun tutmadı

Türkiye''nin kara para aklayan, terörü finanse eden ve terörist mal varlıklarını dondurmayan ülke olduğu şeklinde göstermeye çalışan paralel yapı ve onun çevresindeki kesimlerin tüm çabaları OECD Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ciddiye alınmadı. FATF toplantısında Türkiye ''koyu gri'' gruptan bir üst grup olan ''gri'' listeye alındı. Türkiye 2013 Şubat ayında Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Kanunu hayata geçirerek terörün finansmanı ile mücadele konusunda kararlılığını ortaya koymuştu.

KAYGI BEKLENTİSİ

OECD bünyesinde 1989''da kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 21 Haziran 2013''te Türkiye''nin terörizm finansmanının önlenmesi amacıyla ilerleme kaydettiğini belirtmişti. Değerlendirmede Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun''dan hareketle yapılan Türkiye''nin FATF''nin kaygılarını ortadan kaldıracak ivme kazanmasının beklendiği ve FATF''nin bu amaçta Türkiye''yi teşvik ettiği vurgusu da yer almıştı.

BEKLENTİYE CEVAP

FATF''ın beklentisini boşa çıkarmak isteyen 17 ve 25 Aralık operasyonlarının sahipleri, Türkiye''nin Suriye''nin, Tanzanya''nın yer aldığı ''koyugri'' listeden üst liste olan ''gri''ye çıkmaması için çaba göstermişlerdi.

Halkbank üzerinden İran''a yasadışı yollarla para aktardığı iddiaları ve, Suriye''de Türkmenlere yardım ulaştıran tırlara yönelik ihbarların altındaki planın ''Türkiye El Kaide''yi destekliyor'' imajı ile FATF''ın 2012 ''de Türkiye''yi kara para ile mücadele etmediği düşüncesiyle ''koyu gri'' listede tutmaya çalışmışlardı.

Ülke imajına operasyon

Şubat 2014''te ''koyu gri'' listede bulunan Türkiye bir üst grup olan ''gri'' listeye alındı. OECD Mali Eylem Görev Gücü''nün (FATF) 2012 yılında Türkiye''yi kara para ile mücadele etmediği düşüncesiyle ''koyu gri'' listede tutması, paralel yapıya yeni bir eylem fırsatı vermişti. FATF''ın 9-14 Şubat tarihlerinde Paris''teki toplantısında Türkiye''nin üyeliğinin bir üst sıraya çıkarılmasını önlemek amacıyla, Halkbank ve MİT Tırları üzerindenimaj operasyonunda bulunulmuş,''koyu gri'' listede Türkiye''nin kalması hedeflenmişti.

Propaganda yapmışlardı

Son 1,5 yıldır paralel yapıya yakın çevrelerin engeline, spekülasyon ve tüm menfi propagandalarına rağmen Türkiye''nin güçlü bir siyasi irade ortaya koydu. Bu çabaların FATF tarafından takdir edildiğine işaret edilirken, Türkiye artık uluslararası finansal sistemde öngörülebilir ülke konumuna kavuştu. Kanunun yürürlüğe girmesiyle BM Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Uluslararası Sözleşmenin gereklerinin iç hukukla bağdaştırılması sağlandı.

10 yıl önce