|

Petrol fiyatlarını nükleer müzakereler düzeltecek

BP'nin Üst Yöneticisi Bob Dudley "Petrol fiyatları bir hayli yüksek, bu suni bir durumdan kaynaklanıyor" dedi. Dudley, İstanbul'daki İran'ın nükleer faaliyetleriyle ile ilgili müzakerelerin bu gerginliği azaltacağını söyledi

Aa
00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:20 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Petrol fiyatlarını nükleer  müzakereler düzeltecek
Petrol fiyatlarını nükleer müzakereler düzeltecek

Uluslararası petrol şirketi BP'nin üst yöneticisi Bob Dudley, 'Petrol fiyatları bir hayli yüksek, bu suni bir durumdan kaynaklanıyor' dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BP'nin üst yöneticisi Dudley ve beraberindekileri bakanlık bahçesindeki kameriyede, kahvaltıda kabul etti.

SUNİ DURUMDAN KAYNAKLANIYOR

Bakan Yıldız'ın 'Dünyada neler oluyor?' sorusu üzerine Dudley, 'Petrol fiyatları bir hayli yüksek, bu suni bir durumdan kaynaklanıyor. İstanbul'daki görüşmeler (İran ve '5+1' arasındaki nükleer müzakereler) bu gerginliği azaltacak' yanıtını verdi. Basın mensuplarının görüntü almasının ardından, kabul basına kapalı olarak devam etti.

ARAMALAR DEVAM EDİYOR

Öte yandan, BP'nin Akdeniz'deki petrol yarışına da katıldığı biliniyor. Türkiye de Gazimagosa'daki kara parçalarında çalışmalarına devam ederken, diğer yandan Akdeniz'de Antalya açıklarında yürütülen çalışmalar belli bir sistemde, belli bir program dahilinde devam ediyor.

FİRMALARIN UMUDU MERSİN

Bunun yanında 10'a yakın uluslararası firmanın da müracaat ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması ile alakalı çalışmaları var. Akdeniz'de petrol arayacak şirketler arasında Total (İngiliz) , Perenco (Fransız) ,Chevron (Amerikalı) , Conocophilips ( Amerikalı), OMV (Avusturyalı), BP (İngiliz) ve RWE (Alman) bulunuyor. Çukurova Grubu'nun ortak olduğu Genel Enerji de arama yapmak için başvuruda bulundu.


BP'nin yeni ilgi odağı Akdeniz

Karadeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından sonra uluslar arası şirketlerin ilgi odağı Akdeniz'e çevrildi. Akdeniz'in doğusunda büyük doğalgaz yataklarının bulunmasının ardından harekete geçen Enerji Bakanlığı, Mersin ve İskenderun açıklarında doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetleri doğrultusunda aralarında BP ve Cevron'un da bulunduğu 10 uluslar arası şirkete davet gönderdi. Karadeniz'de umduğunu bulamayan dev petrol şirketlerinin Akdeniz'e yöneldiğinin altını çizen yetkililer, bu şirketlerin TPAO'nun bilgi odasına girmek için 1 milyon dolar verildiğini, bölgeler ile ilgili teknik bilgileri alındığını kaydetti.




12 yıl önce