|

Petrolün haberini yerli gemi verecek

MTA, denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapacak "Araştırma Gemisi Tedarik Projesi"nde sona yaklaştı. Önümüzdeki hafta yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak

00:00 - 23/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:30 - 23/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Petrolün haberini  yerli gemi verecek
Petrolün haberini yerli gemi verecek

Petrol başta olmak üzere enerjide yerli kaynakların gün yüzüne çıkartılması için önemli adımlar atan Türkiye, bu adımlara bir yenisini daha ekleme hazırlanıyor. Denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları, bugüne kadar Maden Tetkik ve Arama (MTA) Sismik-1, Dokuz Eylül Üniversitesi'ne ait Koca Piri Reis Gemisi ve kiralanan yabancı gemilerle yapan Türkiye, son teknolojiyle donatılmış yerli yapım sismik araştırma gemisine sahip olmak için düğmeye bastı. MTA'nın sahip olacağı gemi için ihale süreci tamamlanırken, MTA adına ihale sürecini yürüten SSM'nin önümüzdeki hafta yüklenici firma ile yaklaşık 100 milyon avroluk sözleşmeyi imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak.

DIŞA BAĞIMLILIĞA SON

Planlamalara göre, 2014'de tamamlanacak yaklaşık 86 metre uzunluğunda 22 metre genişliğindeki gemi, okyanuslarda bile üç boyutlu sismik arama yapabilecek yeterlilikte olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendine ait derin sismik araştırmalar yapabilecek veri toplama ve enerji kaynağı kapasitesine sahip gemisi olmadığı için bu tür gemileri yurt dışından kiraladığını belirterek, yerli sismik araştırma gemisiyle birlikte bu alandaki dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını açıkladı. Yetkililer, TPAO'nun kiraladığı büyük boyutlu yabancı sismik araştırma gemilerinin özellikle Ege ve Akdeniz'de Türkiye ile komşu ülkeler arasındaki bazı ihtilaflı deniz alanlarında araştırma yapmaktan kaçındığını vurguladı.


İsmi henüz netleşmedi

Geminin adının daha belirlenmediğini, bazı isimler üzerinde yoğunlaşıldığını dile getiren yetkililer, üzerinde helikopter pistinin de bulunduğu gemiye dünyada sayılı ülkenin sahip olduğunu söyledi. Yetkililer, yeni geminin Türk deniz araştırmaları tarihinde yeni bir sayfa açacağını belirterek, şu bilgileri verdi: 'Gemi üzerindeki son sistem jeofizik, hidrografik, oşinografik ekipmanla petrol ve doğalgaz araştırmalarının yanında depremsellikle ilgili çalışmalar da yürütecek. Özellikle İstanbul ile ilgili önemli veriler elde edecek."



12 yıl önce