|

Piyasada iflas paniği

AB borç krizinin İtalya ve İspanya'ya sıçrayacağı ve ülkelerin batacağı endişesi borsalara 2008 dünya finansal krizini yeniden yaşattı. Piyasalar topyekün "ikinci dip”i fiyatlarken oluşan bir günlük faturanın 6 trilyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor

00:00 - 6/08/2011 Cumartesi
Güncelleme: 22:59 - 5/08/2011 Cuma
Yeni Şafak
Piyasada iflas paniği
Piyasada iflas paniği

Küresel mali piyasalar önceki gün başlayan panik ile adeta ikinci dibi yaşadı. "Kara Perşembe" olarak nitelendiren bir gün geçiren piyasalar, dün de adeta 2008 finansal krizine benzer kayıplar yaşadı ve borsalardaki düşüş yüzde 3'ü aştı. Yatırımcı dün adeta bütün varlıklardan çıkarak nakde döndü. Piyasalardaki kaybın 6 trilyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yatırımcılardaki bu paniğin nedeni ise İtalya ve İspanya'nın iflas edeceği endişesi. Ekonomik büyüklük olarak Avro Bölgesi'nin yüzde 20'nine yakın bir büyüklüğe ulaşan ülkelerin iflası halinde avronun dağılacağı ve tam bir kaos ortamının yaşanacağı öngörülüyor.

WALL STREET'TE KARA PERŞEMBE

Wall Street'te endekslerde kayıplar yüzde 5'i aştı. Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde düştü. Amerikan borsaları global resesyondan sonraki en kötü performansını sergilerken bu yılki tüm kazançlarını geri verdi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.31, Nasdaq endeksi yüzde 5.08, S&P ise yüzde 4.78 değer kaybetti. Amerika piyasalarında görülen bu düşüş kapanışın ardından Asya piyasalarına da sıçradı. ABD ekonomisinin ikinci bir resesyona doğru gittiği, Avrupa'da borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı endişesi tüm dünyaya yayıldı.

ASYA KAZANÇLARI GERİ VERDİ

Hindistan'ın Sensex Endeksi Haziran 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilerken, Hong Kong, Tokyo, Sidney ve Seul borsalarında da sert düşüşler yaşandı. Japonya hariç MSCI Asya Endeksi, yüzde 2.1 düşüşle Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Nikkei 225 Endeksi'nde yüzde 4, Seul Kospi Endeksi'nde yüzde 3.5, Bombay Sensex Endeksi yüzde 2.5 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 5'e yakın kayıplar görülüyor. Küresel ekonomideki yavaşlamanın petrol talebini azaltacağı beklentileri de petrol fiyatlarında hızlı düşüşlere yol açtı. ABD ham petrolünün varil fiyatı eylül ayı teslimi önceki gün 5,30 dolar (yüzde 5,8) değer kaybıyla 86,63 dolardan günü kapatırken dünkü kayıplarda yüzde 4'ü aştı. Böylece petrol fiyatları 18 Şubat'tan bu yana en düşük seviyelere geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı en son 5 Mayıs'ta yüzde 8,7 oranında düşmüştü. Önceki gün 5,98 dolar (yüzde 5,3) azalarak 107,25 dolardan kapanan Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı eylül ayı teslimi de 1,56 dolar değer kaybıyla 105.69 dolara indi.


İtalya'dan Moody's ve S&P'ye soruşturma

İtalya, Moody's ve Standard & Poors'a piyasalarda çalkantıya yol açtığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Kuruluşların bürolarında yapılan aramalarda bazı belgelere el konuldu.



13 yıl önce