|

Piyasanın patronu ne zaman kendisidir ?

Dolar, faiz, Merkez Bankası üçgeninde vatandaşın aklı karışırken uzmanlar, olağanüstü zamanlarda asıl patronun piyasanın kendisi olduğuna dikkat çekiyor.

Cihan
00:00 - 28/09/2013 Cumartesi
Güncelleme: 15:08 - 28/09/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Piyasanın patronu ne zaman kendisidir ?
Piyasanın patronu ne zaman kendisidir ?

Para piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Yetkiner, Merkez Bankası'nın beklentileri karşılaması gerektiğini belirterek, 'Piyasadaki tüm rasyonel oyuncular, faiz artmadıkça Türkiye piyasalarından döviz çıkışı yaşanacağını ve döviz kurunun artacağını bilmektedir. Merkez Bankası'nın, artık akıntıya kürek çekmeyi bırakıp faizleri, ABD'ye paralel yukarı yönlü hareket ettirmesi gerekmektedir.' dedi.

Piyasa şartları, bunu kendi içinde düzeltir

Doların yıl sonunda 1,92 TL seviyesine inebileceğine yönelik Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, 'Yeniden sermaye akımı başlarsa dolar, önümüzde sene yeniden 1,80 TL'yi görebilir. Bu olmazsa orta noktalara gelir, o da 1,92 TL seviyesidir. Kurdaki değer kaybını normal karşılıyoruz ancak gelişmeler, özel sektörün tedirgin olmasını gerektirecek düzeyde değil. Piyasa şartları, bunu kendi içinde düzeltir.' yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Prof. Dr. Yetkiner, olağanüstü zamanlarda piyasanın patronunun, piyasanın kendisi olduğunu söyledi. Bugünlerde bu durumun bir örneğinin yaşandığına işaret ederek, 'Normal zamanlarda para ve finans piyasasının patronu Merkez Bankası'dır. Merkez, faizi ve döviz kurunu elindeki araçları kullanarak rahatlıkla belirleyebilir ancak olağanüstü zamanlarda piyasanın patronu piyasanın kendisidir ve Merkez Bankası, ne yaparsa yapsın piyasayla baş edemez. Bugünlerde tam da bunun örneğini yaşıyoruz.' diye konuştu.


11 yıl önce