|

Putin-kart

ABD''nin ekonomik alandaki yaptırımlarını kırmak isteyen Putin yönetimi, Mastercard ve Visa''nın yerine kullanılabilecek, ulusal bir ödeme sistemini geliştirme kararı aldı. Rusya özellikle enerji ticaretinde kendi ödeme kartını ve Rubleyi kullanmayı amaçlıyor.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:50 - 18/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Putin-kart
Putin-kart

Putin yönetimi, ABD ile yaşadığı Kırım krizinin ardından başlayan finansal savaşta yeni bir hamleye hazırlanıyor. Rusya Merkez Bankası''nın kontrolündeki VTB 24 Bankası, Mastercard ve Visa''nın yerine kullanılabilecek, ulusal bir ödeme sistemini geliştirme kararı aldı. The St. Petersburg Times''dan Peter Hubson''un haberine göre, Moskova yönetimi, yerli kartın uluslararası alanda kullanılması ile Batı''nın finansal alandaki parasal ve teknolojik gücünü kırmak istiyor.

MASTERCARD VE VİSA''YA RAKİP

Putin yönetimi özellikle petrol ve doğalgaz alım satımında kullanılabilecek bu yeni ödeme sistemi için Rus Merkez Bankası öncülüğünde harekete geçti. Rus Maliye Bakanı Alexei Moinseyev, kartın gerekli altyapının oluşturulması ardından özelleştirileceğini söyledi. Uzmanlar, teknoloji yatırımlarının ardından kartın sisteme uyum süresini 6 ay olarak öngördü.

4 MİLYAR DOLAR GELİRE BLOKE

ABD yönetimi, 20 Mart tarihinde aldığı kararla Rusya''nın kilit sektörlerini vurmak için ekonomik yaptırımlara visa ve mastercard''ı dahil etti. Böylece, Rossiya Bank başta olmak üzere bazı şirket müşterilerinin uluslararası ödeme sistemleri engellendi. Moskova yönetimi aynı zamanda, Mastercard ve Visa''nın Rus pazarındaki 4 milyar doları bulan gelirini kendi ödeme kartı ile engellemek niyetinde. Bu hamle başarılı olursa Rusya hem kendi finansal teknolojisini geliştirmiş olacak aynı zamanda Batı''yı kendi silahı ile vurmuş olacak.

AB ikiye bölündü

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ise yeni bir kriz ve ayrışmanın eşiğinde. Rusya''nın Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi, AB ülkelerini ikiye böldü. Bazı AB liderleri projeyi engellemeye çalışırken, bazı ülkeler projenin Ukrayna''dan kaynaklanacak doğalgaz kesintilerine çare olacağını düşünüyor. AB Komisyonu''nun uyarılarına karşılık Almanya, İtalya ve Bulgaristan Güney Akım projesine açıkça destek veriyor.

Rusya sessiz kalmadı

Ukrayna kriziyle taraflar ambargo yerine artık mikro ambargolarla kozlarını oynuyor. 17 Mart tarihinde ABD 11, AB ise 21 Putin yanlısı kişinin mal varlıklarını dondurarak Putin''i oligarkları üzerinden vurmaya çalıştı. Putin''in ekonomi danışmanı Sergei Glazyev''in ''Başka para birimlerine geçerek kendi ödeme sistemimizi kurabiliriz'' mesajı ise yeni dönemde Rusya''nın savunmada kalmayacağını gösteriyor.

Global köyün sonu mu?

Son yaptırımlarla ''Global köy'' Batı''ya hizmet ettiğini gören Rusya ve Çin gibi ülkeler alternatif yollara yöneldi. Doların egemenliğini kırmak için ortak müdahale fonu kurmak üzere anlaşan BRICS ülkelerinin Rusya''nın bu girişimine destek vermesi önemli. Gelişmeler yeni dönemde, küresel sistemin ciddi anlamda sorgulanacağını ve mahalli para birimlerinin ekonomik güç anlamında tekrar gündeme geleceğini gösteriyor.


10 yıl önce