|

Rekor krediyle gövde gösterisi

Enerji merkezi olmayı yolunda ilerleyen Türkiye, TANAP''tan sonra Şahdeniz''deki payını da artırdı. Total''in % 10''luk hissesi için iki Türk bankasıyla 1 milyar $''lık krediye imza atan TPAO, gövde gösterisi yaptı. TPAO''nun Hazine garantisi olmadan aldığı ve Şahdeniz''deki kârıyla geri ödemesini yapacağı dev kredi, aynı zamanda enerji sektöründe tek seferde kullandırılan en yüksek tutarlı kredi unvanının da sahibi oldu.

Ekonomi Servisi
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:21 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Rekor krediyle gövde gösterisi
Rekor krediyle gövde gösterisi

Enerjide merkez olmayı hedefleyen Türkiye, TANAP''taki hisse payını yüzde 20''den yüzde 30''a çıkarmasının ardından şimdi de, Şahdeniz''deki hisselerini yüzde 9''dan yüzde 19''a yükseltti. Bu kapsamda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Azerbaycan doğalgazını Avrupa''ya taşımayı hedefleyen Şahdeniz Projesi''nde Fransız Total''e ait yüzde 10''luk payın alımında kullanmak üzere İş Bankası ve Vakıfbank ile toplam 1 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı. İki bankanın ortaklaşa sağladığı bu krediyle enerji sektöründe tek seferde kullandırılan en yüksek tutarlı kredi de sağlanmış oldu.

PROJENİN EN BÜYÜK 2. ORTAĞI TPAO OLDU

İş Bankası ile Vakıfbank''ın eşit paylarda sağladığı 1 miyar dolar kredi, üç yılı anapara geri ödemesiz toplam yedi yıl vadeli olacak; hisse alımı için gereken yaklaşık 450 milyon dolarlık kısmı TPAO''nun öz kaynaklarından karşılanacak. Mayıs ayında gerçekleşen hisse alım anlaşmasına göre, TPAO, Total''in Şahdeniz doğalgaz sahası ve SCP boru hattındaki yüzde 10 hissesini 1.45 milyar dolara satın aldı. Şahdeniz Sahası''ndaki 468 kilometrekarelik alanın yaklaşık 50 yıllık ruhsatını alan TPAO böylece, dev enerji projesinin BP''den sonra en büyük ikinci hissedarı konumuna yükseldi. TPAO ayrıca, bir Türk şirketi olarak uluslararası arenadaki en büyük yatırımcı konumunda da bulunuyor.

KENDİ KENDİNİ ÖDEYECEK

Kredi imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''(Hisse artırımıyla) şu anda çıkan 55 bin varil/günlük hissemizi arttırmış ve 120 bin varil/günlük çıkartılacak petrolün de yüzde 19''una sahip bir ülkeyiz'' dedi. Türkiye''nin TANAP ve Şahdeniz''deki hisselerinden hali hazırda geçen yıl 265 milyon dolar kara ulaştığını vurgulayan Bakan Yıldız, projeden elde edecekleri karlarla kredi geri ödemelerini yapacaklarını vurguladı. Yıldız, ''Elimizdeki projelerle hazine garantisine ihtiyaç hissetmeksizin, projenin kendisinin garanti olduğu bir yapıyla ilerliyoruz'' diye konuştu.

''2 MİLYAR DOLARLIK TEKLİFİ REDDETTİK''

Enerji Bakanı Yıldız, Şahdeniz projesinde girdikten sonra kendilerine TPAO hisseleri için milyar dolarlık satın alma teklifleri geldiğini belirtti. Yıldız, durumu şöyle anlattı: ''Bu hisseleri almaya karar verdikten 2 gün sonra bize 150 milyon dolar kar teklif ettiler. ''1,6 milyar dolara satar mısınız'' dediler. Hayır dedik. 2 hafta sonra 2 milyar dolar verdi bir başka şirket. 7 yılda ödeyeceğimiz bir kısım nemaların karşılığını biz 1 hafta içinde tedarik ettik. Maksat petrolün kendisine sahip olmaktır. Paraya bir çok sektörde sahip olunabilir ama petrolün kendisine sahip olmak daha farklı birşey.''

''2023 için çalışıyoruz''

İmza töreninde konuşan TPAO Genel Müdür Vekili Şişman, Türkiye''nin 2023 vizyonu doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. Şişman, bu kapsamda atılan adımlardan birinin de Azerbaycan''daki projeleri olduğunu anlattı. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de, 2023 hedefleri için enerji projelerinin çok önemli olduğuna işaret ederek, bankalarının tam bir taahhütle sektörün arkasında duracağını kaydetti. VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan ise, Türkiye''nin her alanda olduğu gibi enerji alanında da büyümeye devem ettiğini vurguladı.

Yurtdışından çıkan petrol %450 artacak

Türkiye''nin yurtdışı operasyonlarında çıkardığı petrol, şu anda Türkiye''deki bin 100 kuyudan çıkarılan petrolle hemen hemen eşit seyrediyor. Yurtdışında üretilen petrolü artıracaklarını belirten Enerji Bakanı Yıldız, Irak ve Kuzey Irak''ın istikrarlı hale gelmesiyle bu bölgelerden çıkaracakları petrol miktarının yüzde 450 artacağını kaydetti. Taner Yıldız, bakanlıkta düzenlenen TPAO''nun Şahdeniz Projesi''ndeki payına ilişkin kredi anlaşması imza törenine katıldı. Törene VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de katıldı.


10 yıl önce