|

Rövanşı Ciner kazandı

Ciner Grubu'nun 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği ret kararına yaptığı itirazı değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi, TMSF'nin ATV ve Sabah Gazetesi'ne el koyma kararının durdurulmasına karar verdi.

İstanbul
00:00 - 7/07/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 7/07/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Rövanşı Ciner kazandı
Rövanşı Ciner kazandı

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) ATV televizyonu ve Sabah Gazetesi'ne el koymasını haksız bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ciner Grubu avukatlarının itirazını görüşen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, TMSF'nin ATV ve Sabah Gazetesi'ne el koyma kararını haksız bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, iş adamı Turgay Ciner ile Park YatırımHolding'in Medya Grubu şirketlerinin devir alınmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada, İstanbul 6. İdari Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması konusunda verdiği retkararına yaptığı itirazı değerlendirdi. İtirazın kabulüne ve İstanbul 6. İdare Mahkemesinin kararının kaldırılmasına hükmeden mahkeme, dava konusu işlemin dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

TMSF: KARAR SONUCU DEĞİŞTİRMEZ

TMSF yetkilileri ise yürütmeyi durdurma kararının sonucu değiştirmeyeceğini bildiriyor. Yetkilileri de, "Yürütmenin iptali kararı alınsa da bir şey olmayacaktır. Çünkü sadece 63 şirketin sadece yönetimine değil, hisselerine de el konulmuştur” değerlendirmesini yaptılar. TMSF yetkilileri, karara ilişkin itiraz haklarını (Danıştay 13'üncü Daire'ye) kullanacaklarını da belirttiler. Bilgin ve Merkez Grubu'nun medya sektöründe faaliyet gösteren 63 şirketine yönelik operasyon, Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında gizli bir ortaklık olduğunun anlaşılması ile başlamıştı. Ortaklığa ilişkin belgeleri TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'e Dinç Bilgin teslim etmişti.

Geri dönülmez zararlar oluşur

TMSF'nin ATV ve Sabah'a el konulması kararının yürütmesinin durdurulması yönünde karar alan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi iki gerekçeye dayandı: Mahkemenin birinci gerekçesi CİNER Grubu'nun İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne açtığı dava ile ilgili. Dava'nın 16.06.2002 ve 08.08.2002 tarihlerin Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında yapılan İNANÇ sözleşmelerinde düğümlendiğini belirten mahkeme, TMSF'nin İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen davanın sonucunu beklemesi gerektiğini ifade ediyor. Mahkeme'nin ikinci gerekçesi ise, ortaklık ortaya net olarak konmadan işlem yapılmamalıydı yönünde. Kararın bu bölümünde anlaşmanın yükümlülüklerinin aksatıldığı veya yerine getirilmediği yönünde herhangi bir tespit dosyaya sunulmamakta olup,kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet verebilecektir.”deniliyor

Hukukçular ne düşünüyor

Hukukçuların görüşlerine göre, TMSF en geç 1 ay içerisinde Sabah ve ATV'den çıkmak zorunda. Hukukçular, el koyma kararı bir mahkeme kararına değil de, Dinç Bilgin'in elindeki bir belgeye dayalı olduğu için Danıştay yolunun kapalı olduğunu belirtiyorlar. Bölge İdare Mahkemesi kararına göre TMSF 1 Nisan'da el koyduğu tüm şirketleri Turgay Ciner'e devredecek. Hukukçular TMSF bu konumdaki bir ticari varlık için satışa gitme riskini alamayacağını ifade ediyorlar. Diğer taraftan kararın sonucu değiştirmeyeceğini düşünenler ise buna dayanak olarak TMSF'nin son el koyma kararı ile bu kurumların hisselerinin de sahibi haline gelmesini gösteriyor.

17 yıl önce