|

Rusya farkı açıyor

Rusya ve Batılı ülkeler arasındaki Ukrayna krizi yüzünden süren yaptırım yarışında Rusya açık ara önde görünüyor. IMF benzeri ''BRICS-Bank''ı hayata geçiren Moskova, şimdi de Avrasya Ekonomik Birliği''nde 10 yıl içinde ortak para birimine geçileceğini duyurdu.

Orhan Orhun Ünal
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 22:47 - 28/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Rusya farkı açıyor
Rusya farkı açıyor

Putin, Ukrayna krizi yüzünden ülkesine ekonomik yaptırımları artıran Batı''ya aynı sertlikle yanıt vermeye devam ediyor. Batı Bloku''nun ekonomik gücünü kırmak için Mastercard ve Visa''nın yerine kullanılabilecek uluslararası ödeme kartı girişiminde bulunan Moskova yönetiminin yeni hamlesi, Avrasya Ekonomik Birliği''nde 5-10 yıl içinde ortak para birimine geçilmesi kararı oldu. Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov, Avrasya Ekonomik Birliği''nde 5 veya 10 yıl gibi bir sürede ortak para birimine geçilmiş olacağını açıkladı.

AVRUPA BİRLİĞİ GİBİ OLABİLİR

Rusya, kendi arka bahçesi olarak gördüğü Avrasya coğrafyasındaki gücünü, ekonomik birliği işlevsel hale getirerek artırmayı amaçlıyor. Uzmanlar, Avrasya ekonomik birliğinin orta vadede, AB''nin izinden giderek tarım, sanayi, finans, uluslararası dolaşım gibi konularda ortaklığa yönelebileceğini ifade etti. Moskova yönetimi, Orta Asya''daki Müslüman ülkelerle ilişkilerini iyi tutması yanında, ekonomik girişimlerle bu ülkeleri kendi yanına çekmesini en azından Kırım meselesinde sessiz kalmalarını sağladı.

KIRIM''A RAMAZAN MÜJDESİ

Son olarak, Moskova yönetimi Kırım''da Ramazan Bayramı''nı resmi tatil ilan etti. Kırım''da yapılan son nüfus sayımına göre, halkın yüzde 12,5''lik bir kısmı (yaklaşık 2 milyon kişi) Müslüman vatandaşlardan oluşuyor. Uzmanlar ise, Putin tarafının uygulamalarını başarılı bir ''Kriz yönetimi ve algı operasyonu'' olarak tanımlıyor.

BATI''DAN YİNE KARAR ÇIKMADI

Rusya ekonomik ataklarını sürdürürken, Batı bloku ise, yaptırımlar konusunda anlaşabilmiş değil. Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciler Komitesi''nde (COREPER) Rusya''ya karşı ekonomik unsurlar içeren ''üçüncü aşama'' yaptırımların devreye sokulmasına ilişkin yürütülen müzakereler geçtiğimiz gün yine sonuçsuz kaldı. İngiltere ve İsveç gibi ülkeler sert yaptırımlar isterken, Almanya, İtalya ve Fransa kendi sektörlerini ve enerji ihtiyaçlarını düşünerek frene basılmasından yana politika izliyor.

Türkiye - Rusya ilişkileri stratejik

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Fatih Özbay, ''Türkiye krizde şu ana kadar orta yolu izlemeyi tercih ediyor'' ifadesiyle bu konudaki politikayı doğru bulduğunu söyledi. Rusya ile çok hassas bir ilişkimizin olduğuna değinen Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü: ''20 yıldır bir bağımlılık ilişkisi oluşturduk. Bu ilişkiler Türkiye''yi orta yol izlemeye mecbur bırakıyor.''

Putin krizi avantaja çevirdi

Fatih Özbay, Rusya''nın gelirlerinin yüzde 85''ini enerji ve hammadde satışından oluşturduğunu ve Avrupa''nın enerji musluklarını kesme gibi yola gitmeyeceğini ifade etti. Özbay açıklamasında, ''Rusya''nın krizde şimdiye kadar daha avantajlı olduğunu görmekteyiz. En azından kafası karışık değil. Oldukça net ve sert. Buna karşılık Batı cephesinde aynı şeyleri göremiyoruz'' dedi.

Brics Bank''ı kurdular

Ekonomik yaptırımlara karşı Rusya kendi alternatifini sunarak karşılık veriyor. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin liderleri, 100 milyar dolarlık yeni bir kalkınma bankasını kuracak anlaşmayı imzalamıştı. BRICS-BANK olarak tanımlanan bu yapı özellikle IMF''nin tekelini kırmayı amaçlıyor.

ABD''nin kozları

- AB ticaretine engeller

- Oligark hesaplarına takip

- 20 Rus şirkete yaptırım

- 87 Putin yanlısına izleme

Rusya''nın kozları

- Avrasya ortak parası

- VİSA yerine ulusal kart

- Enerjide ruble dönemi

- BRICS-BANK kuruldu


10 yıl önce