|

Saman fiyatları arttı, çiftçi anız yakmaktan vazgeçti

Antalya Manavgat Orman İşletme Müdürü İsmail Hacıoğlu, bu yıl saman ve balya fiyatlarının artmasının, bölgede hasat sonrası anız yakma oranını düştüğünü söyledi.

Cihan
00:00 - 6/10/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:42 - 6/10/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Saman fiyatları arttı, çiftçi anız yakmaktan vazge
Saman fiyatları arttı, çiftçi anız yakmaktan vazge

İsmail Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, tarladaki anızın hayvancılıkta kaba yem açığını gidermede çok değerli olduğuna dikkat çekti. Hacıoğlu, 'Hasat sonrası anız yakımı bölgemizde geçmiş yıllara göre yok denecek kadar azaldı. Azalmasında bilgilendirme dışında bu sene hasadın az olmasına bağlı saman ve balya fiyatlarının artması da etkili oldu. Çiftçi tarlasındaki değerin farkına vardı.' diye konuştu.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel de köy muhtarları aracılığıyla bölgelerinde 78 köyde çiftçiye, ziraat mühendislerinin hasat sonrası anız yakılmaması için köy kahvelerinde bilgilendirme yaptığını söyledi.

Çiftçi eğitim seminerleriyle köylünün hasat sonrası anız yakılmaması konusunda ve yakılan anızın toprağa verdiği zarar hakkında bilinçli hale geldiğini belirten Tuncel, saman fiyatlarının artmasının da büyükbaş hayvan yetiştiren çiftçilerin anızın değerli olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu kaydetti.

Manavgat'ta geçmiş yıllarda ortalama hasat sonrası 100 dönüm anız yakılırken bu sene 2 dönümle sınırlı kaldığı bildirildi.

12 yıl önce