|

Sektörlerden sonra dizilere teşvik geliyor

Yurt dışında yayınlanan ve Türkiye'nin imajına katkı sağlayan Türk dizilerine tanıtım teşviki geliyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, özellikle Arap ülkelerinde büyük ilgi gören ve Türkiye'nin imajına büyük oranda katkı sağlayan Türk dizilerine tanıtım teşviki vermeyi planladıklarını kaydetti.

00:00 - 3/01/2010 Pazar
Güncelleme: 22:53 - 2/01/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Sektörlerden sonra  dizilere teşvik geliyor
Sektörlerden sonra dizilere teşvik geliyor

Yurtdışında hala gösterimde olan bazı Türk dizilerinin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, özellikle Türk imajına ve Türk malı kullanımına cidi oranda katkı sağlayabileceği düşüncesiyle Türk dizilerine tanıtım teşviği vermeyi düşündüklerini belirtti. Arap ülkelerinde gösterilen Türk dizilerinin büyük oranda izleyicisi olduğunu ifade eden Çağlayan, 'Arap ülkelerinde insanlar randevularını Türk dizilerine göre ayarlıyor. Biz de kendimize bu durumdan bir vazife çıkarabilir miyiz, diye düşündük. Bu anlamda Türkiye'yi buralarda çok ciddi bir şekilde tanıtabiliriz' dedi.

TÜRK MALINA VURGU

Kısa zaman içinde dizi ve film yönetmenlerinin katılacağı bir toplantı yapacağını açıklayan Çağlayan, bu toplantılarla, özellikle dizilerde kullanılan aksesur ve dekorlarda yerli ürünlerin kullanılmasının ve Türk markalarına vurgu yapılmasının isteneceğini anlattı.

Bu anlamda, söz konusu dizilere tanıtım teşviki vermeyi planladıklarını dile geiteen Çağlayan, şöyle devam etti:

'Şu anda bu konuyu ham olarak çalışıyoruz. Buradan mutlaka bir şey çıkartmamız lazım. Üzerinde çalışıtğımız bu konuyu bilinçli hale getirebilmek ve bundan azami en büyük faydayı sağlayabilmeyi amaçlıyoruz. Bu film ve dizilerde sadece Türk malının kullanımını sağlamak değil, aynı zamanda Türk yaşam tarzını da tanıtmak istiyoruz.'

EKONOMİYE KATKISI OLACAK

Türk dizi ve filmlerinin ekonomiye ciddi anlamda katkı sağladığına da değinen Zafer Çağlayan, Yunanistan'da Yabancı Damat ve Bir İstanbul Masalı, Bulgaristan ve Romanya'da Gümüş dizisinin gösterimde olduğunu hatırlatarak, bunlar gibi daha pek çok dizinin yurtdışında gösterildiğini belirtti. Bu tür dizilerin, Türkiye'nin hizmet ihracatına katkısının yadsınamaz boyutta olduğunu dle getiren Çağlayan, ülkenin hizmet ihracatının 2008 yılında 34 milyar dolar, ithalatının ise yaklaşık 17 milyar dolar olduğunu, bu anlamda Türkiye'nin hizmet ihracatında 17 milyar dolar fazlası olduğunu bildirdi. Bakan Çağlayan, Afrika ve Balkan coğrafyasında Türk dizilerine olan ilginin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

TİCARİ FAYDA SAĞLANMALI

Çağlayan, 'Bu konuda tüm taraflarla bir toplantı yapacağız ve toplantıda nelerin yapılabileceğini masaya yatıracağız. Böyle bir imkan yakalamışken, Türkiye'nin tanıtımının yanında ticari anlamda bir fayda alde etmek gerekiyor' diye konuştu.


İhraç edilen dizi ve filmler

  • Azerbaycan: Çocuklar Duymasın, Kurtlar Vadisi, Binbir Gece, Asmalı Konak, Deli Yürek, Kınalı Kar, Acı Hayat, Zerda, Berivan, Aliye, Bir İstanbul Masalı ve Aşka Sürgün.

    DTM'den de destek var

    Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın da ihracat destekleri verdiğini anımsatan Bakan Çağlayan, bu konuyu da tanıtım grubu konseptine sokmayı düşündüklerini söyledi. Çağlayan,oyuncuların yapacakları programlarla Türk kültürünü tanıtabileceklerini belirtti.


  • 14 yıl önce