|

Sıcak kaya gazı müjdesi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye''de kaya gazı aramalarını hızlandırdıklarını söyledi. Yıldız, ''Sıcak kaya dediğimiz bir kaya var. Kuru kayadan sıcaklık farkıyla enerji elde etmeyle alakalı. Manisa ve Kütahya bölgemizde sıcak kayaya rastlandı. Özel sektöre de bu anlamda ruhsat veriyoruz. Bu konuda istekli olan yatırımcıya destek veririz'' değerlendirmesi yaptı.

.
00:00 - 20/06/2013 jeudi
Güncelleme: 23:25 - 19/06/2013 mercredi
Yeni Şafak
Sıcak kaya gazı müjdesi
Sıcak kaya gazı müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye''de kaya gazı olduğu noktasında ABD''nin bir analizinin bulunduğunu söyledi. Türkiye olarak özellikle İç Anadolu, Trakya''nın bir kesiminde ve Diyarbakır bölgesinde çalışmalara başladıklarını aktaran Yıldız, ''Sarı buğday -1 kuyusunda 3 bin metreleri geçtik, 4 bin 600 metrelere ineceğiz. Belli kayaları çatlatıyoruz. Bu yöntemle kayanın arasından gaz çıkıyor ve o gazı alıyorsunuz. Türkiye bütün yerli ve yenilenebilir kaynaklarını bunlar için kullanıyor'' dedi.

Bunların da geliştirilmesi için uluslararası sermaye ve uluslararası yatırımcıları yerli sermayeyle beraber buluşturmak için davet ettiklerini ifade eden Yıldız, ''Bir de sıcak kaya dediğimiz bir kaya var. Kuru kayadan sıcaklık farkıyla enerji elde etmeyle alakalı. Manisa ve Kütahya bölgemizde sıcak kayaya rastlandı. Özel sektöre de bu anlamda ruhsat veriyoruz. Bu konuda istekli olan yatırımcımız varsa müracaatlarını prosedürleri yerine getirerek yapabilirler.''

HEDEF YÜZDE 30''A DÜŞÜRMEK

Yerli ve yenilenebilir kaynaklarla son 10 yılda yüzde 53''ler civarında olan doğalgazın elektrik üretimindeki payını yüzde 43''lere indirdiklerini vurgulayan Yıldız, ''Yüzde 10''lar civarındaki bu düşüşü yüzde 20''lere çıkarmak istiyoruz. Elektrik üretiminde doğalgazın payını yüzde 30''lar civarında sınırlandırmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

OLAYLAR PLANLI

Gezi Parkı olaylarını da değerlendiren Taner Yıldız, son 10 yıla bakıldığında hadisenin planlı ve kurgulu bir hareket olduğunun görüleceğini kaydetti. Yıldız, ''Olay Ak Parti siyasetini tehdit almaya çalışan bir harekettir. Bu olayların plansız olmadığı kanaatindeyim. Bu tür olaylar plansız olmaz'' değerlendirmesi yaptı.

CNN International ''a tepki

Taner Yıldız, Gezi Parkı olayları sırasında CNN İnternational, Bloomberg''in alt yazı geçtiğini bildirdi. Yıldız, ''Filistin''e değil, Suriye''ye silah götüren bir Türk gemisine İsrail müdahale etti'' diye. Sordum, bunu kaç kişi izlemiştir diye. Prime time ve diğer ölçümlere baktırdık. 1,5 milyar insan izlemiş. Siz bunun böyle olmadığını 11 tane doğru haberle silemiyorsunuz. Şimdi burada da CNN İnternational''ın yaptığı hareketi manidar buluyorum'' açıklaması yaptı.


il y a 11 ans