|

Sigaraya 1,5 TL sağlık vergisi geliyor

Sigaraya bağlı hastalıkların devletin sağlık harcamalarında önemli bir yer tutması, üzerine bakanlıklar harekete geçti.

Aa
00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:57 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Sigaraya 1,5 TL sağlık vergisi geliyor
Sigaraya 1,5 TL sağlık vergisi geliyor

Zaman'ın haberine göre sigaraya, paket başına 1,5 TL sağlık vergisi konulacak. Bu vergi, mevcut vergilerden bağımsız ilave olarak uygulanacak.


Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı 'nın yaptığı çalışmaya Maliye Bakanlığı 'nın da sıcak baktığı öğrenildi. Sigaraya sağlık vergisi konulmasından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ortak hazırlanan ve DSÖ tarafından yayınlanan raporun büyük etkisinin olduğu öğrenildi.


SGK ve Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, tedavi masraflarının yüzde 9'u sigara kaynaklı.


Ayrıca rapora göre, Türkiye'de 16 milyona yakın tütün tiryakisi var. Bu kişilerin yarısı sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Her yıl sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden kişi sayısı ise 100 bin civarında. Bir başka deyişle günde 300 kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölüyor.


ERDOĞAN: İNTİHARIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ

Dünya Sağlık Örgütü ile SGK'nın hazırladığı rapora Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir değerlendirme yazısı yazdı.


Yazısında 'İntiharın özgürlüğü olmaz' başlığını kullanan Erdoğan, "Sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsiyorum. Çünkü insanımızı çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir şeyin bizim sorumluluğumuzda hayatta kalmasını istemiyorum." ifadelerini kullandı.



12 yıl önce