|

Sinop nükleer santrali için imzalar atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop Nükleer Santral Projesi için, Kanadalı Candu firması ile yapılan anlaşmayla birlikte müzakerelerini yürütecekleri ülke sayısının dörde çıktığını belirterek, 'Biz ikinci nükleer güç santrallerinin yapımı için sonuç alacağımız kanaatindeyiz' dedi.

Aa
00:00 - 20/04/2012 Cuma
Güncelleme: 12:21 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
Sinop nükleer santrali için imzalar atıldı
Sinop nükleer santrali için imzalar atıldı

Kanadalı Candu ve EÜAŞ arasında imzalanan işbirliği protokolünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, santralla ilgili, dört ünitenin ortalama 1200 megawatt'tan yapıldığını belirterek, 'Ama Candu'nun sisteminde bir ünite yaklaşık 860 megawattlık bir üniteden oluşmaktadır' dedi.

Türkiye'nin şu ana kadar dört ülkeyle anlaşma imzaladığını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:

'Bunlar Rusya Federasyonu, Çin, Güney Kore ve Japonya. Rusya ile iyi niyet anlaşmaları kontrata çevrildi. Rusya ile bütün işlemler devam ediyor. Japonya, Güney Kore ve Çin ile de müzakereler devam ediyor. Candu firması ile yaptığımız bu anlaşma ile beraber müzakerelerini yürüteceğimiz ülke sayısı da dörde çıkmış oluyor. Biz mutlaka ikinci nükleer güç santrallerinin yapımı için sonuç alacağımız kanaatindeyiz. Candu için altı aylık bir fizibilite çalışması ve müzakere yürütülecek. Ama diğer ülkeler için iki aylık bir süreç var. O iki ayda çalışmalarını ortaya koyacaklar.'

Üçüncü nükleer santralın Türkiye'de tam olarak nerede yer alacağı sorusuna Yıldız, 'Onun yeri beli değil. Kamuoyunda sıkça konuşulan depremsellik olsun, diğer 11 temel başlıkta 88 tane bizim güvenlik ile ilgili bu işin teknik detayları ile ilgili başlıklarımız var. Bu yapıyı mutlaka kurgulamamız lazım. Ondan sonra yine vatandaşlarımız müsterih olsun. Son derece gönlümüz, beynimiz rahat bir şekilde bu santralleri tamamlamış olacağız' yanıtını verdi.

12 yıl önce