|

S&P uyandı borsanın değeri 21 milyar arttı

S&P, uzun zamandır beklenen not artırım kararını verdi. Kuruluş Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. İMKB 10 dakika içinde 3 bin puan birden arttı ve değerini 21 milyar TL yükseltti. Gösterge faiz yüzde 8'in altına gerilerken, 1.82 TL'ye yaklaşan dolar ise 1.76 TL seviyesine kadar düştü

Ekonomi Servisi
00:00 - 21/09/2011 Çarşamba
Güncelleme: 21:42 - 20/09/2011 Salı
Yeni Şafak
S&P uyandı borsanın değeri 21 milyar arttı
S&P uyandı borsanın değeri 21 milyar arttı

Yıl boyunca ABD ve AB ülkeleri notlarında indirime giden uluslar arası k kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin sağlam mali yapısı nedeniyle Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu “BB+”dan “BBB-”ye yükseltti, not görünümünü ise pozitif olarak belirledi. S&P, böylece, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin döviz cinsinden kredi notunu ise hâlâ “BB' düzeyinde bıraktığı belirtildi. Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesinin ardından gösterge tahvilin faizi yüzde 7.86 seviyesine inerken, dolar/TL kuru 1.7690 seviyesine indi.

FİNANSAL SİSTEM İYİLEŞTİ

Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin kredi notunun artırılması kararının, Türkiye'nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığı ifade edildi. S&P, Türk bankacılık sisteminin yeterince sermayelendirildiğini ifade ederek, devletin, kamu bankalarındaki paylarını azaltmasını beklediklerini belirtti. Kuruluş, ülkenin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, Standard and Poor's'un merkezi hükümet kredi kriterlerini Haziran ayında revize etmesinden kaynaklandığı vurguladı.

NOTLAR DAHA DA ARTACAK

Kuruluş ayrıca, ülkenin yerel ve döviz cinsi kredi notlarının görünümünün “pozitif' olarak belirlenmesinin, notların önümüzdeki dönemde daha da artacağına işaret ettiğine dikkati çekti. Ülkenin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı. Kuruluş, daha derin bir sosyal güvenlik reformunun daha güçlü bir mali performansa yol açması halinde de Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceğine işaret ederek, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını azaltacak ya da hükümetin mali hesaplarını kuruluşun mevcut beklentilerinin ötesinde azaltacak bir düşüş yaşanması durumunda ülkenin kredi notunun mevcut seviyelerde kalabileceğine vurgu yaptı.


500 milyar dolar sırada bekliyor

Standard and Poors'un Türkiye'nin notunu artırım kararının ardından uluslararası fonlardan yaklaşık 500 milyar dolara yakın paranın Türkiye piyasasına akın edebileceği belirtiliyor. Bu beklenti ile birlekti İMKB'de dikkat çekici hareketler yaşandı. İMKB 100 Endeksi 10 dakikada 3 bin puanın üzerinde artarak 62 bin puana yaklaştı. İMKB 100 Endeksi bu seviyeleri en son geçtiğimiz Ağustos ayında görmüştü. Endeks yaklaşık 10 dakikalık hızlı çıkış süreci sonunda, bir önceki seansa göre 3 bin 585 puan ve yüzde 6,17 oranında artarak 61 bin 721 puana kadar yükseldi. Endeks daha sonra bir süre bin seviyesinde hareket ettikten sonra günün tamamında 2 bin 955 puan artarak 60 bin 889 puandan kapandı. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 5,10 oranında değer kazandı. Önceki kapanışta 420 milyar TL olan İMKB'deki şirketlerin değeri de 21 milyar TL artarak 241 milyar TL seviyesine yükseldi.


Tarihi rekor peşindeki doların ateşini düşürdü

Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard And Poor's'un (S&P) Türkiye'nin notunu yükseltmesinin ardından döviz piyasasında gerileme yaşandı. Serbest piyasada sabah saatlerinde 1,8150 lira seviyelerine çıkan dolar, S&P'nin not artırım kararının ardından bir miktar düşüş yaşayarak 1,7800 düzeyine kadar geriledi. Avroda ise sabah 2,4700 olan satış fiyatı bu dakikalarda 2,4400 liraya geriledi. Avrupa Birliği, IMF ve Yunanistan arasında önceki gün yapılması planlanan görüşmenin ileri bir saate ertelenmesi piyasalarda panik oluşturmuş ve Avro/dolar paritesi 1.36'nın altına inmesi ile birlikte Türkiye piyasasında da dolar 4 kuruş artarak 1.81 TL'yi aşmıştı.


Türkiye'nin kredi notunda son durum

Türkiye'nin kredi notu S&P tarafında yatırım yapılabilir ülke seviyesindeyken diğer kurumlar nazarında ise hala yatırım yapılabşilir ülke kategorinse yükseltilmiş değil.

Fitch: Şu anda Türkiye BB+ seviyesinde. Notun 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye gelmesi için tek not artırımı gerekiyor.

S&P: Şu anda Türkiye'nin yerel para birimi cinsinden notu yatırım yapılabilir seviye olan BBB+'ya yükseltildi. Yabancı para cinsinden ise hâlâ BB seviyesinde bulunuyor.

Moody's: Şu anda Türkiye Ba2 seviyesinde. Sonrasında sırayla Ba1 ve Baa3 (yatırım yapılabilir seviye). Yatırım yapılabilir seviye için iki not artışı gerekli.


İtalya'ya not darbesi

S&P, İtalya'nın “A+”olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek “A”ya çekti, not görünümünü ise “negatif” olarak belirledi. Kuruluştan yapılan açıklamada, karara, zayıflayan ekonomik büyüme görünümünü ve hükümetin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 120'sine ulaşan kamu borcunu azaltamayacağına yönelik endişeleri gerekçe gösteridi. S&P, Avro Bölgesi'nin en yüksek ikinci kamu borcuna sahip ülkesi İtalya'nın bu borcunun önümüzdeki dönemde daha da yükseleceği ve beklentilerin üzerine çıkabileceği endişelerinin de kararda etkili olduğu vurgulandı.



13 yıl önce