|

Standard&Poor's seçimleri bekliyor

Aa
00:00 - 28/06/2007 Perşembe
Güncelleme: 19:34 - 28/06/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Standard&Poor's seçimleri bekliyor
Standard&Poor's seçimleri bekliyor

Standard&Poor's Türkiye Analisti Farouk Soussa, Türkiye'de bu yıl yapılacak seçimlerin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Bizim şu anda baktığımız şey politikaların devamlılığı. . . Seçimler acaba burada değişime yol açacak mı?" dedi.

Soussa, IBM Türk tarafından düzenlenen "Bussiness Leadership Forum"unda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde son yıllardaki gelişime işaret ederek, hükümetin hızlı ve sıkı bir politika izlediğini, IMF'nin bunda destekleyici ve yardımcı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin aslında ürettiğinden daha fazla tükettiğini ve bu farkı kapatmak zorunda olduğunu ifade eden Soussa, bu arada tüketim kapasitesinin borç alarak değil sermaye akışıyla sürdürüldüğü söyledi.

Soussa, "Bu ne kadar sürdürülebilir? Zayıflık, bu noktada ortaya çıkıyor" dedi.

Şu anda Türkiye'deki cari açığın aslında büyümeyle ilgili olduğunu, alınan ara mallar ve sermaye mallarının bu açığa neden olduğunu belirten Soussa, Türkiye'nin cari açıkla ilgili yapabileceği fazla bir şey yok.

Bu zaman içinde kendi kendine çözülecektir" görüşünü aktardı.

Toplantıda soruları da yanıtlayan Soussa, Türkiye'nin notunu neden durağana çevirdikleri yönündeki bir soru üzerine Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükselttiğini hatırlatarak, "Para politikalarına bakıldığında bir potansiyel var. Ancak biz, bunu biraz bekletmek istedik" dedi.

Yatırımcıların faiz oranlarındaki farka baktığını, faiz oranlarınınyüksek olduğu, Türkiye'de faizlerin düşmesinin yatırımcılar açısından çok büyük fark yaratacağını ifade eden Soussa, geçtiğimiz yılın Haziran ayında Türkiye'den ciddi bir para çıkışı olduğunu ve o paranın tekrar girmek için beklediğini söyledi.

"POLİTİK BİR KİTLENME Mİ YAŞANACAK, DEVAM MI EDİLECEK?"

Seçim ortamına ilişkin bir soruya ise Soussa, "Seçim yılı bizim içinçok önemli. Bizim şu anda baktığımız şey politikaların devamlılığı. . .

Seçimler acaba burada değişime yol açacak mı? Politik bir kitlenme yaşanacak mı? Yoksa kim seçilirse seçilsin, iktidara kim gelirse gelsin ekonomik reformlara devam mı edilecek?" yanıtını verdi.

Farouk Soussa, Türkiye'nin parayı çeken cazip bir ülke olduğunu, önümüzdeki 5-6 yıl içinde çok daha hareketli bir ülke olacağınıbelirterek, "Türkiye çok popüler bir ülke. Mükemmel bir iş ortamı varancak yabancı yatırımcıları çekmek için daha iyi olabilir. Yabancılar bize (Türkiye'yi çok seviyoruz ama her zaman boğuştuğumuz şeyler var. Bu nedenle başka ülkelere gidiyoruz diyorlar)" şeklinde konuştu.

"ŞAHSEN IMF ÇIPASININ ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUM"

IMF programlarına da değinen Soussa, "Türkiye'de çok büyük bir büyüme gözlemledik. IMF programı uygulandı. Benim şüphe ettiğim, acaba farklı bir IMF programı mı göreceğiz? Bu büyüme için önemli bir nokta" dedi.

"Sizce yeni bir hükümette yeni bir IMF programı mı olacak yoksa Türkiyebaşka bir çıpa düşüneceğini belirtirse, bu nasıl bir şüphe yaratır"sorusuna Soussa, bunun yeni hükümetin neler geliştireceğine bağlıolduğunu ifade etti.

Soussa, "Ben şahsen IMF çıpasının önemli olduğuna inanıyorum. Burada, hükümetin geçmişte yaptığı büyük bir güven ortamı sağladı. Bu aynen bisiklete binmek gibidir. Bir kere o dengeyi sağlamak çok önemli" diyekonuştu.

Seçimlerden sonra kurulacak hükümetle ilgili bir takım soru işaretlerinin olabileceğine dikkat çeken Soussa, Türkiye'nin her şeye rağmen özellikle AB ve IMF ile ilgili ilişkilerinde önemli mesafelerkatettiğini vurguladı. Soussa, "(Biz, başkaları için yapmak zorunda değiliz, kendi insanımız, kendimiz için yapmalıyız) Bence bu anlaşıldıve Türkiye bunun farkına vardı" görüşünü aktardı.

Başka bir soru üzerine de Soussa, enflasyon artığında faizlerin deartacağını burada bir esnekliğe, yumuşaklığı ihtiyaç olduğunu, bu nedenle enflasyonla ilgili beklentilerin gerçekleşmesi gerektiğini kaydederek, diğer taraftan Türkiye'nin global denge olmadan ekonomik istikrarı sağlayamayacağını, bunun da yatırımcıları etkilediğini söyledi.




17 yıl önce