|

Susam tahin fiyatlarını da uçurdu

Susamda yaşanan fiyat artışı Kütahya'nın Simav ilçesindeki tahin helva üreticilerini zor durumda bıraktı.

İha
00:00 - 9/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 15:56 - 9/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Susam tahin fiyatlarını da uçurdu
Susam tahin fiyatlarını da uçurdu

50 yıllık helva imalatçısı Zeki Karaşerifoğlu, hammadde olarak kullandıkları susamdaki fiyat artışının ardından satış fiyatına şimdilik yüzde 20 oranında zam yaptıklarını, hammadde fiyatlarında bir gerileme yaşanmadığı takdirde tahin ve tahin helvasına yüzde 30 ile 50 oranında zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Tahin ve helva imalatçısı Zeki Karaşerifoğlu, normal şartlarda tonu 2 bin 200 dolar civarında seyreden susamın fiyatının 3 bin 500 dolarlara kadar yükseldiğini söyledi.

Susam fiyatlarında bir gerileme yaşanmadığı takdirde üreticiler olarak tahin ve tahin helvasına yakın bir gelecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacaklarını vurgulayan Zeki Karaşerifoğlu, sektör olarak şu anda maliyetleri göğüsleyerek fiyat artışlarını en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Karaşerifoğlu, devletin milli değerleri korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerektiğini aksi taktirde sektörün çok zor günler geçireceğini vurguladı. -

10 yıl önce