|

Tasarrufta devrim

Hükümet, “Tasarruf Teşvik Paketi” kapsamında devrim niteliğinde kararlar aldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıkladığı paketle BES'e yüzde 25 oranında katkı payı getirilirken, sukuk ihracı, sermaye piyasaları ve mevduat yapısında güven ve çeşitliliği öngören teşvikler getirildi. Tasarrufa özendirecek olan paketin, aynı zamanda cari açığa da panzehir olacağı belirtiliyor

00:00 - 18/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:40 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Tasarrufta devrim
Tasarrufta devrim

Son aylarda tasarrufu artırma yönünde kararlar alan hükümet, yeni Tasarruf Teşvik Paketi” ile son noktayı koydu. Alınan kararların en önemlisi ise Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) getirilen yüzde 25'lik devlet katkı payı. Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan konulara ilişkin Başbakanlık Yeni Bina düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, BES'te devlet katkı payı sistemi getirileceğini söyleyerek, sisteme giren her bireyin bundan yararlanabileceğini söyledi.

3 YIL DOKUNULMAZLIK VAR

Sisteme devlet katkısı oranının yüzde 25 olacağını belirten Babacan, şöyle konuştu: “Ayda sisteme 100 lira para yatıran vatandaşımızın, o 100 liranın yanına bir de 25 lira devlet katkı payı koyacak hesaba ancak o katkı payları ayrı hesaplarda izlenecek. Ancak bir üst limitimiz var. O da bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak. Yatırım aşamasında yine aynı mevcut sistemde olduğu gibi emeklilik yatırım fonları ve devlet katkısı üzerinden vergilendirme yapamayacak.” Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulamayacağını dile getiren Babacan, üçüncü yılın sonunda yüzde 15'lik, altıncı yılın sonunda yüzde 35'lik, 10. yılda yüzde 60'lık kısmın çekilebileceğini ve nihayet emeklilikte devlet katkı payının tamamına erişmenin mümkün olacağını söyledi.

KİRA SERTİFİKASINA TEŞVİK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kira sertifikalarının bir finansal enstrüman, bir yatırım aracı ve hızlı büyüyen bir piyasa olduğunu belirterek, “Türkiye'nin de bu piyasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 2012 yılı itibarıyla tüm dünyada ihraç edilen kira sertifikalarının toplam 170 milyar dolara ulaşmış durumda olduğunu kaydeden Babacan, “Özel sektörün kira sertifikası ihracı ile ilgili düzenlemeleri tamamladık. Bunun önü açık. Bir kaç örnek uygulama gerçekleşti. Devlet olarak uygulamaya başladıktan sonra özel sektörde de yaygınlaşacak diye düşünüyoruz. İMKB'de bu sertifikalar her gün işlem görecek. İMKB hazırlıklarını yapıyor.'

MEVDUATTA VADEYE GÖRE STOPAJ

Mevduattaki stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması hususunda Bakanlar Kurulu'ndan bir yetki alacaklarını dile getiren Babacan, 'Banka mevduatında tek bir stopaj söz konusu bunu vadeye göre farklılaştıramıyoruz, ama bu yasal düzenlemeyle birlikte Bakanlar Kurulu'ndan yetki alacağız. Kısa vadeli mevduattan yüksek stopaj, uzun vadeli mevduattan daha düşük stopaj alabilme imkanına elde edeceğiz. Bakanlar Kurulu bilahare bu düzenlemeleri yapacak' diye konuştu.


Melek yatırımcı olmanın şartları

Bireysel katılım yatırımcıların genelde bir süre sonra hisselerini devredip, ortaklıktan ayrıldıklarını belirten Babacan, bireysel katılım yatırımcısının devlet desteklerinden yararlanabilmesi için en az 2 yıl şirket ortağı olarak kalması gerekeceğini belirtti. Ortaklıktan ayrılırken, hisselerini ya diğer yatırımcılara ya girişimcinin kendisine ya da halka arz yoluyla devretmesi gerektiğini söyleyen Babacan, şunları kaydetti: 'Bireysel katılım yatırımcısı koyduğu sermayenin yüzde 75'ni gelir vergisi matrahından indirebilecek. Eğer ortak olacağı şirket Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla ve TÜBİTAK tarafından 5 içerisinde projesi desteklenmiş bir kuruluşsa o zaman bu indirim yüzde 100 olarak uygulanacak. Bunların hepsi amaca uygun olarak kullanılsın, kötüye kullanılmasın diye konulmuş tedbirler. Herkes 'ben melek yatırımcı oldum, ben bireysel katılım yatırımcısı oldum' diyemeyecek. Bunun için lisans almaları gerekecek. Lisanslama için öncelikle Hazine Müsteşarlığına bir başvuru söz konusu olacak” diye konuştu.


Yeni Teşvik Paketi cari açığa da ilaç olacak

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın dün açıkladığı kararlarla finasman enstrümanların çeşitlendirilmesi ve finansmanın vadesinin uzatılması önemli hedefler arasında yer alırken, tasarruf bilinci geliştirilerek aynı zamanda cari açığın da önününe geçilmesi planlanıyor. İşte alınan kararlar:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) önemli değişiklikler yapılıyor. Şimdiye kadar uygulanan vergi indirimi sisteminin yerine devlet katkısı geliyor. Sisteme koyulan paranın yüzde 25'i oranında devlet katkı sağlayacak.
  • Birikimlerin geri ödenmesi aşamasında da önemli bir değişikliğe gidildi. Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulamayacak. Üçüncü yılın sonunda yüzde 15'lik, altıncı yılın sonunda yüzde 35'lik, 10. yılda yüzde 60'lık kısmın çe-kilebilecek. Nihayet emeklilikte devlet katkı payının tamamı çekilebilecek.
  • 2012 yılı itibarıyla tüm dünyada 170 milyarlık hacme ulaşan kira sertifikaları pazarına girilecek. Kira sertifikaları pazarının önünün açılmasıyla özel sektörün de bu konuda adım atması sağlanacak. Ürünler İMKB'de hergün işlem görecek. İMKB hazırlıklarını yapıyor.
  • Bireysel katılım sermayesi finansmana erişim sıkıntısı çekenler için bireysel katılım yatırımcılarının şirkette asgari 2 yıl kalması ile birlikte katılım yatırımcısının sermayesinin yüzde 75'i matrahtan düşülebilecek. Desteklenen projelerde konan sermayenin tamamı matrahtan düşürülebilecek. Bireysel katılım sermayesinde azami katkı 1 milyon lira olacak.
  • Melek yatırımcı olmak için hazine'den lisans alınması gerekecek. Kısa vadeli mevduattan yüksek, uzun vadeden düşük stopaj alınacak. Fonun yüzde 75'lik bölümü hisse senediyse stopaj alınmayacak.
  • Uluslararası fonların portföy yönetimini kolaylaştırılıyor ve büyük yatırımlara KDV iadesi getiriliyor. Asgari 500 milyon TL teşvik verilecek.


  • 12 yıl önce