|

Tavuk gübresinden iki barajlık enerji

Mimsan Grup Genel Müdürü Ahmet İlhan, bir tesiste tavuk gübresinden elektrik üretim sistemini kurduklarını söyledi. İlhan, "Ülkemizdeki potansiyeli değerlendirebilirsek, 2 Atatürk Barajı kapasitesinde enerji üretimi sağlarız' dedi

Üsame Karakış
00:00 - 24/04/2012 Salı
Güncelleme: 23:32 - 23/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Tavuk gübresinden  iki barajlık enerji
Tavuk gübresinden iki barajlık enerji

Başta kalorifer ve endüstriyel kazanlar olmak üzere ısı teknolojisi alanında faaliyet gösteren Mimsan Grup, tavuk gübresinden elektrik üreterek, fabrikaların atıklarından verim elde etti. Mimsan, geliştirdiği bu teknoloji sayesinde, Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği'nden 'Çevreci Geri Dönüşüm Ödülü'ne layık görüldü.

FİRMALARDAN TALEPLER GELİYOR

Mimsan Grup Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet İlhan, tavuk gübresinden elektrik üretilebilmek için yaklaşık iki senedir çalışmalara yürüttüklerini söyledi. İlhan, "Bu projenin Ar-Ge'si için yaklaşık 2 milyon TL yatırım yaptık. Şu anda tavuk gübresinden buhar üretiyoruz. Bir özel sektör kesimhanemizin buhar ihtiyacını karşılıyoruz. Bundan dolayı daha büyük projelerin yapılabilirliğini ispat ettik" dedi. İlhan, Türkiye'de tavuk gübresi atığının enerji açısından büyük bir potansiyel barındırdığını kaydederek, "Türkiye'de, irili ufaklı tüm tesislerde toplam 250 milyon adet kanatlı hayvan var. Günde bir kanatlı hayvan ortalama 100-150 gram dışkı bırakıyor. Değerlendirebilirsek, 2 Atatürk Barajı kapasitesinde mobil enerji üretimi sağlamış oluruz" dedi.


Türkiye'deki atık envanteri çıkarılmalı

Ahmet İlhan, Enerji Bakanlığı tarafından Türkiye'de enerjiye dönük atık envanterinin çıkartılmasının gerektiğine dikkat çekerek, 'Türkiye'deki 50 milyar dolarlık enerji girdisini 10 milyar dolar aşağıya çekecek atık enerjisine sahibiz. Fakat bunu değerlendiremiyoruz. Bunun için iyi bir stratejiye ihtiyacımız var. Hala 20 yıl önceki kafa yapısıyla düşünenler var. Yüzde 80 kömür yatakları atıl durumda. Türkiye enerji fakiri bir ülke değil, var olan enerjiyi değerlendirmede strateji fakiriyiz' dedi.


Samandan enerji için çalışmalar başladı

Mimsan Grup, cirosunun yüzde 4'ünü Ar-Ge'ye ayırırken bazı projelerde TÜBİTAK ile işbirliği yapıyor ve Türkiye'de termik santraller konusunda anahtar teslimi hizmet sağlayan imalatçı tek firma. Firma bugüne kadar, düşük kalorili kömürlerini, pamuk şifti, çay çöpü, ay çiçek kabuğunu enerjiye dönüştüren kazanlar yaparak pek çok değeri ekonomiye kazandırdı. İlhan, tavuk gübresinin ardından Türkiye'de yüzde 80-85'i boşa giden samandan da enerji üretim için çalışmalara başladıklarını söyledi.




12 yıl önce