|

TEKEL işçilerine 41 bin'er lira tazminat

Aa
00:00 - 18/01/2010 الإثنين
Güncelleme: 07:13 - 18/01/2010 الإثنين
Yeni Şafak
TEKEL işçilerine 41 bin'er lira tazminat
TEKEL işçilerine 41 bin'er lira tazminat

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 31 Ocak 2010 tarihi itibariyle Tekel işçilerine ortalama 41 bin lira kıdem ve ihbar tazminatı ödeneceği, bu tarihten sonra işçilerin iş akitlerinin sona ereceğini bildirdi.

İş akdi feshedilecek 8 bin 364 işçiye 1 Şubat 2010 tarihinde hesaplarına yatırılmak suretiyle toplam 350 milyon lira ihbar ve kıdem tazminatının ödeneceğinin hesaplandığı kaydedildi.


ÖİB'den yapılan yazılı açıklamada, üretimin artırılması ve geliştirilmesi amacıyla devlet eliyle işletilen kurum ve kuruşlara yönelik özelleştirme çalışmalarının uzun yıllardan beri sürdürüldüğü, bu çerçevede Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri AŞ'nin de (TEKEL), 2001'in Şubat ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alındığı, ardından özelleştirme stratejisinin belirlendiği kaydedildi.


Kuruluşun en önemli iki faaliyet alanı olan 'alkollü içkiler' ile 'sigara' sektörlerinde faaliyette bulunan bağlı ortaklıklarının ilk kez 2003 yılında özelleştirme ihalesine çıktığına işaret edilen açıklamada, bu ihale döneminde sigara sektöründeki bağlı ortaklığa uygun teklif gelmediği ancak, alkollü içkiler alanında faaliyet gösteren ortaklığın, gelen tekliflerin değerlendirilmesi sonunda özelleştirildiği ve 2004'ün şubat ayında yatırımcıya devredildiği anımsatıldı.


Sigara üretim işiyle ilgili varlıkların ve markaların özelleştirilmesi konusunda yeniden başlatılan çalışmaların ardından 2008 yılında tekrar ihaleye çıkıldığı ifade edilen açıklamada, bu defa ihaleden uygun teklif elde edildiği ve ihaleye konu varlık ve markaların, 24 Haziran 2008 tarihinde imzalanan devir sözleşmesini takiben yatırımcıya devredildiği belirtildi.


Açıklamada, kuruluş bünyesinde, 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle; 155 kadrolu, 1185 sözleşmeli personel ile 10 bin 818 işçi olmak üzere toplam 12 bin 158 personelin istihdam edildiği, bu işçilerin 'ortalama giydirilmiş ücreti'nin 3 bin 108 lira olarak hesaplandığı, söz konusu işçilerin devlete maliyetinin aylık yaklaşık 40 milyon lira olduğu ve maaşlarının halen ödendiği kaydedildi.


ÖİB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:


'Bu çerçevede Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2 Kasım 2009 tarihli kararıyla Kuruluşun destekleme tütün alımı hizmetleri ve uhdesindeki diğer kamu görevlerinin 03.01.2002 tarihinde çıkarılan 4733 sayılı Kanunla kaldırılmış olması, tütün alımlarının Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti AŞ'ye bağlı sigara fabrikalarının ihtiyacını karşılayacak seviyeye inmesi; ancak, sigara fabrikalarının özelleştirilme işlemlerinin 24.06.2008 tarihinde tamamlanması, sigara fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle iş yükünün asgari düzeye inmesi, yaprak tütün İşletmelerinin taşra teşkilatındaki atıl istihdam çokluğu nedeniyle bunların küçülme ihtiyacı, üreticiden satın alınan tütünlerin alım ve ambarlama işlemlerinin, Haziran 2009 itibariyle tamamlanması, stoklarda bulunan yaprak tütün miktarının eski yıllara oranla asgari düzeye inmesi,işçilik maliyetlerinin, stoklarda bulunan tütünlerin piyasa değerinin çok üzerinde olması, mevcut durumuyla Özelleştirme Fonuna yüksek miktarda finansman yükü (ayda yaklaşık 40 milyon TL) yüklüyor olması nedenleriyle, Yaprak Tütün İşletme Müdürlüklerinin, Yaprak Tütün İşleme Fabrika ve Atölyelerinin, Yaprak Tütün Bakım Amirliklerinin belli bir program dahilinde kapatılmaları öngörülmüş bulunmaktadır.'


Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı uyarınca, 31 Ocak 2010 tarihi itibariyle ihbar ve kıdem tazminatları ile varsa kanun ve toplu iş sözleşmesinden doğan tüm alacakları peşin olarak ödenmek suretiyle iş akdi feshedilecek işçi sayısının 8 bin 367 kişi olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada, bu işçilerin tamamının faal olmayan Yaprak Tütün Birimlerinde atıl durumdaki işçiler olduğu, bunlardan 3 bin 925'inin daha önce özelleştirilen sigara fabrikaları ile kapatılan Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlüklerinden nakledildiği ve birimlerinde istifade edilemeyen işçiler olduğu belirtildi.


Söz konusu işçilerin kuruluşa maliyetine bakıldığında; 'ortalama giydirilmiş maliyet'in 3 bin 108 lira olduğu, 8 bin 364 işçinin bir aylık toplam maliyetinin yaklaşık 26 milyon lira olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


'Keza, gayrifaal olmaları nedeniyle kapatılacak olan iş yerlerinin aylık ortalama yükü (işçi ücretleri dahil) yaklaşık 30 milyon lira civarındadır.


Bilindiği gibi 2004 yılında Bakanlar Kurulu bir karar alarak bu işçilerimize, 657 Sayılı Kanunun 4/C maddesi çerçevesinde kamuda tekrar istihdam imkanı sağlamıştır. Bu imkan 1992 yılından bugüne kadar özelleştirme nedeniyle işsiz kalan tüm işçilerimize uygulanmıştır. Bu uygulamadan bugüne kadar özelleştirme nedeniyle işsiz kalan yaklaşık 20 bin işçimiz yararlanmıştır.


Söz konusu TTA işçilerimizde iş akitlerinin feshini takiben bir ay içerisinde talepleri alınmak suretiyle kamuoyunda kısaca 4/c olarak bilinen usulde kamuda tekrar istihdam edilebileceklerdir.


31 Ocak 2010 tarihi itibariyle Tekel işçilerimize ortalama 41 bin TL kıdem ve ihbar tazminatı ödenecektir. Bu tarihten sonra iş akitleri sona erecektir. İş akdi feshedilecek 8 bin 364 işçiye 1 Şubat 2010 tarihinde hesaplarına yatırılmak suretiyle toplam 350 milyon lira ihbar ve kıdem tazminatı ödeneceği hesaplanmaktadır.


Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri AŞ işçilerinin 4/C'ye geçmesiyle birlikte en son yapılan iyileştirmelerle durumları şu şekilde olacaktır.


İlköğretim mezunlarının maaşları yüzde 17,4 oranında 114 lira artırılarak 658 liradan 772 liraya, lise mezunlarının maaşları yüzde 15,8 oranında 116 lira artırılarak 856 liraya, Yükseköğrenim mezunlarının maaşları yüzde 14,3 oranında 117 lira artırılarak 938 liraya yükseltilmiştir.


Çalışma süresi 10 aydan 11 aya çıkartılmıştır. Çalışma süresinin 10 aydan 11 aya çıkartılmasıyla ayrıca, 2009 yılına göre 2010 yıllık bazda ilköğretim mezunlarına yüzde 29,1, lise mezunlarına yüzde 27,3, üniversite mezunlarına ise yüzde 25,7 oranında daha fazla ödeme yapılacaktır. Sosyal güvenlik ve özlük hakları korunan bu işçilerimize bütçe imkanları zorlanarak iş hayatı devam ettirilecek olup, hiçbir işçimiz kendi istemedikçe özelleştirme nedeniyle işlerini kaybetmeyeceklerdir.'


٪d سنوات قبل