|

Tıklım tıklım ama 7.sırada

Trafik yoğunluğu bakımından dünyanın önde gelen şehirleri arasında yer alan İstanbul'da metrobüs bu konuda önemli bir kolaylık sağladı.

Cihan
00:00 - 20/04/2013 السبت
Güncelleme: 13:40 - 20/04/2013 السبت
Yeni Şafak
Tıklım tıklım ama 7.sırada
Tıklım tıklım ama 7.sırada

Ancak metrobüsler, neredeyse günün her saatinde seferleri dolu olmasına rağmen yolcuların tercihinde ilk sırada değil. İstanbul'da yaşayanların yola çıktıklarında ilk tercihleri trafiğe rağmen otomobilleri oluyor. Servis araçları ikinci sırada gelirken, sıralama minibüs, özel halk otobüsü, belediye otobüsü, taksi ve metrobüs şeklinde devam ediyor. Metrobüsün ilk sırada çıkmamasında şehrin belirli bir kısmında (Söğütlüçeşme-Beylikdüzü arasında) kullanılmasının etkili olduğu ifade ediliyor.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT) verilerine göre sıralama şöyle:

İstanbul'da taşımacılık alanında 57 bini aşkın özel işletici, 4 yerel yönetim işleticisi (İETT, Şehir Hatları AŞ, Ulaşım AŞ, İstanbul Otobüs AŞ), 1 de merkezi yönetim işleticisi faaliyet gösteriyor. Megakentte yolculukların yüzde 87,3'ü karadan yapılıyor. Burada en büyük pay yüzde 72,23 ile özel işleticilerde. Kamu işleticilerinin payı ise yüzde 0,7. Şehir içi taşımada yüzde 17 ile raylı sistemlerin, yüzde 2,53 ile denizin de önemli rolü bulunuyor. Denizde özel işleticilerin payı yüzde 1,44, kamu işleticileri yüzde 1,08 oranında.

٪d سنوات قبل