|

TOBB, Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısına talip

ANKARA (A. A)
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 11:41 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
TOBB, Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısına talip
TOBB, Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısına talip

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) ile hızlı trenler için Ankara Garı'nın yeniden yapımı konusundaki iş birliğinin ardından bu kez Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısının modernizasyonuna talip oldu.




TOBB, yap-işlet-devret modeliyle sınır kapısına geçiş mekanlarının yanısıra alışveriş merkezleri ve park alanlarının da yer alacağı tesisler kuracak.



TOBB, Ankara Garı'nın modernizasyonu projesinde TCDD ile yaptığı iş birliğini genişletiyor. TOBB, TCDD'nin yıllık ortalama 2 milyon ton yük, 75 bin yolcu geçişinin sağlandığı Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısı'nın modernizasyonunu üstleniyor.





İki kurum arasındaki iş birliği için Yüksek Planlama Kurulu'ndan önkarar alındı. Ardından iki kurum yöneticileri, Kapıkule Demiryolu SınırKapısı'nın modernizasyonunu öngören projenin detayları üzerinde görüşmelere başladı.




TOBB, pekçok demir yolu sınır geçiş noktası bulunmasına karşın, başlangıç itibariyle yolcu ve yük trafiğinin yoğun olduğu Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki projeyle TCDD'nin projelerinekatılacak. Daha sonra demir yolu sınır geçişlerinin bulunduğu İransınırındaki Kapıköy, Suriye sınırındaki Nusaybin ve Islahiye ileYunanistan sınırındaki Uzunköprü demir yolu sınır geçişlerinin de işbirliğine dahil edilebileceği belirtildi.



YPK ONAYININ ARDINDAN SÖZLEŞME İMZALANACAK

İlk projenin çerçevesini belirlemeye çalışan TOBB ile TCDD, projenin altyapısını oluşturdu. Projenin detaylarının belirlenmesinin ardından YPK'dan yeniden onay alınarak iki kurum arasında sözleşme imzalanacak. TOBB, yap-işlet-devret yöntemiyle Kapıkule Demiryolu Sınır Kapısındaçalışma büroları, dükkanlar, alışveriş merkezleri ve park alanlarının dabulunduğu tesisler kuracak. TOBB'un tesisleri ne kadar süreyle işleteceği ise YPK onayı aşamasında belirlenecek.

Kapıkule sınır kapısında demir yolu geçişlerinde yolcu ya da yük sahiplerinin işlemlerini kendilerinin yaptırması nedeniyle yapılacak modern alışveriş merkezlerinin karlılığı artıracağı öngörülüyor. Sınır kapısının modernizasyonu ile demir yolu sınır geçişlerinden hem TOBB, hem de TCDD gelir elde edecek.


16 yıl önce
default-profile-img