|

TOKİ'nin projeleri 'Kral'ı da cezbetti

TOKİ'nin Türkiye'de devreye soktuğu başarılı projeler Himalayalar'ın eteklerindeki Butan Krallığı'nın da ilgisini çekti. Krallık gecekondulaşmaya çözüm için TOKİ'den bilgi aldı

Aykut Türe
00:00 - 9/02/2012 Perşembe
Güncelleme: 21:43 - 8/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
TOKİ'nin projeleri 'Kral'ı da cezbetti
TOKİ'nin projeleri 'Kral'ı da cezbetti

Himalayalar'daki Butan Krallığı'nın İmar ve İskan Bakanı, kralının talebi üzerine TOKİ modelini ülkesine götürmek üzere incelemelerde bulunmak için Ankara'ya geldi. TOKİ'nin üretim modeli ile kentsel dönüşüm projelerinin ünü Himalayalar'a ulaştı. 2011'de 19 ülkenin temasta bulunduğu TOKİ'nin son ziyaretçisi Himalaya dağlarıyla ünlü Butan Krallığı'nın İmar ve İskan Bakanı oldu. Bakan Lyonpo Yeshaley ülkelerindeki gecekondulaşmayı önlemek amacıyla, Türkiye'nin kentsel dönüşüm deneyimlerinden faydalanmak için TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'den bilgi aldı. TOKİ'nin Kuzey Ankara projesinden övgüyle bahseden Yeshaley, ziyarette binaların dikkatle planlandığını söyledi.

KUZEY ANKARA'YA ÖVGÜ

İdare'nin projeleri ve çalışma modeli hakkında bilgi alan Yehaley, Esenboğa Havaalanı'ndan şehir merkezine gelirken gördüğü Kuzey Ankara Kent Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nden etkilendiğini ve yanındaki arkadaşlarına proje hakkında; “Nasıl dikkatle planlamışlar. Hepsini bir araya yığmamışlar.” dediğini söyledi. Ülkelerindeki konut sorununa ilişkin en büyük endişelerinin sürdürülebilirlik olduğuna vurgu yapan konuk Bakan, TOKİ'nin konut üretiminde başarılı bir kurum olduğunu ve TOKİ tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.

HAZİNE'DEN KAYNAK ALMADIK

Butan İmar ve İskan Bakanı Yehaley'in sorularını cevaplayan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, TOKİ'nin Hazine'den kaynak almadan kamu kurumlarının sorunlu arsa veya arazilerini kullanarak projelerini finanse ettiğini belirtti. Murat, satıştan elde edilen gelirle projelerin finanse edildiğini dile getirsin. Murat, kaynak geliştirme projelerinin TOKİ için ayrı bir finansal kaynak olduğunu ve bu projelerden elde edilen gelirle alt gelir ve yoksul grubu konutların üretildiğini söyledi.


12 yıl önce