|

Torba yasada emeklilik müjdesi

Torba tasarıdan, çalışan anneler ve borcu olan Bağ-Kur'lularla birlikte gurbetçiye de emeklilik müjdesi çıktı. Mavi Kartlı gurbetçiler, yurt dışında çalıştıkları süreleri borçlanıp emekli olabilecek.

Takvim
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 09:30 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Torba yasada emeklilik müjdesi
Torba yasada emeklilik müjdesi

Meclis Genel Kurulu, torba yasa tasarısının görüşmelerine devam ederken; tasarı sigortalı olduktan sonra doğum yapan annelere, Bağ- Kur borcu olanlara ve Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçiye de erken emeklilik hakkı getirdi.

Kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanarak 2160 gün kazanacak. Böylece primlerini tamamlayıp emekli olabilecek. Borcu olduğu için günü ve yaşı dolmasına rağmen emekli olamayan yüzbinlerce Bağ-Kur'lu da bu borçları dondurup emeklilik hakkı kazanacak.

Eğer günleri eksikse, borcunu yapılandırıp tamamlayacak ve emekli olacak. Genel Kurul'da kabul edilen bir düzenlemeye göre ise, izinle Türk vatandaşlığından çıkanlara yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı verildi. Buna göre, Mavi Kartlı gurbetçiler de dava açmadan yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanarak emekli olabilecek.

Dava bitecek

Ancak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Düzenleme, açılmış davalar ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler için de uygulanacak.

Verileri satana 6 yıl hapis

Torba yasa tasarısının SGK'nın veri satışına ilişkin maddesinde AK Parti'nin verdiği önergeyle değişikliğe gidildi. SGK işverenlerin, sigortalıların, genel sağlık sigortalılarının, emeklilerin, bireysel veri ve hakları ile işletmelerin ticari sırları satılamayacak ve paylaşılamayacak. Kurum bunların dışında sahip olduğu gayri maddi haklarını yönetim kurulunun onayı ile satabilecek. Düzenlemeye aykırı davrananlar 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

10 yıl önce