|

TÜİK özür diledi!

Geçtiğimiz ay enflasyon verilerinin Reuters tarafından 17 dakika önce açıklanması skandal olmuştu. TÜİK, uluslararası haber ajansı hakkında bir soruşturma başlatmıştı. Bu kez de Ekim ayı işsizlik rakamların TÜİK tarafından SMS yoluyla 17 dakika önce açıkladı.

YENİSAFAK.COM.TR / EKONOMİ
00:00 - 15/01/2013 Salı
Güncelleme: 09:43 - 15/01/2013 Salı
Yeni Şafak
TÜİK özür diledi!
TÜİK özür diledi!

Geçtiğimiz ay, enflasyon rakamlarını saat 10:00'dan önce açıklanan uluslararası haber ajansı Reuters hakkında TÜİK tarafından araştırma başlatılmıştı. Bu sabah 10.00'da açıklanması gereken Ekim ayı işsizlik oranları da erken açıklandı. TÜİK'in SMS abonelerine geçtiği verileri Reuters son dakika olarak duyurması kafaları karıştırdı.

Geçtğimiz ay erken açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili TÜİK'ten yapılan yapılan açıklamada, soruşturma başlatıldığı belirtilmişti. Açıklamada, enflasyonun 17 dakika önce yayınlanması konusunda kusuru bulunanların araştırılacağı kaydedilmişti. TÜİK Başkanı Birol Aydemir, sistemde güvenlik açığı olduğunu bildirmişti.

"SUÇLAMALARI REDDEDİYORUZ" DEMİŞLERDİ

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerinin Reuters haber ajansınca 17 dakika önce kamuoyuna duyurulmasıyla ilgili olarak inceleme başlattıklarını açıklamıştı.

Uluslararası Haber Ajansı Reuters'dan TÜİK Başkanı'na ve Kalkınma Bakanı'na cevap gelmişti. Başkan Aydemir'in "Reuters robot program kullanarak enflasyon verisini siteden erken aldı" iddiaları karşısında ajans sözcüsü "Suçlamaları reddediyoruz" demişti.

Bu kez de Ekim ayı işsizlik rakamlarıTÜİK tarafından erkenden açıklandı. TÜİK, kullanıcılarına SMS yoluyla Türkiye'deki Ekim ayı işsizlik rakamlarını bildirdi.

ÖZÜR DİLEDİLER

TÜİK'ten yapılan yazılı açıklamada, bugün yayımlanan Ekim 2012 Hanehalkı İşgücü Haber Bülteni'nin, kısa mesaj hizmeti (SMS) ile erken duyurulmasıyla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılmasının gerekli görüldüğü ifade edildi.

TÜİK'in ürettiği istatistiklerin kamuoyuna ulaştırılması için başta internet olmak üzere basılı, görsel ve işitsel çeşitli dağıtım yöntemlerini kullandığı belirtilen açıklamada, özellikle istatistiklerin geniş kitlelere en kısa sürede ulaştırılmasını sağlamak üzere 2005 yılından bu yana mobil teknolojilerin de kullanılmasına geçildiği ve bu çerçevede '3737 SMS Servisi' olarak adlandırılan bir sistemle hizmet verilmeye başlandığı anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Bu hizmete abone olan kullanıcıların cep telefonlarına bağlı bulundukları operatör aracılığıyla haber bültenlerini otomatik olarak gönderen 3737 SMS servisinin kurulması ve işletilmesi için bir firma ile işbirliğine gidilmiştir. Bu işbirliği çerçevesinde ilgili firmanın hazırladığı yazılım yoluyla haber bülteni özet bilgileri otomatik olarak saat 10.00'da kullanıcılara ulaştırılmaktadır.

Ancak, 15 Ocak 2013 saat 10.00'da yayımlanması gereken Hanehalkı İşgücü Haber Bülteni, yayımlama saatinin ilgili firma tarafından yanlış girilmesi sonucunda normal vaktinden önce yayımlanmıştır. Verdiği hizmette göstermiş olduğu kusur sebebiyle kamuoyunun bilgilere eş zamanlı erişimi ilkesinin zedelenmesine sebep olan firma hakkında gerekli hukuki süreç başlatılmıştır. Hanehalkı İşgücü verilerinin eş zamanlı olarak paylaşılamamasından dolayı kamuoyundan özür dileriz.'

11 yıl önce