|

Türk denizciliği denetimlerden "alnının akıyla" çıktı

Denizlerde can güvenliği ile kirliliğin ön planda tutulduğu denetimlerden Türkiye büyük bir başarıyla çıktı.

Aa
00:00 - 10/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:42 - 10/10/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Türk denizciliği denetimlerden "alnının akıyla" çı
Türk denizciliği denetimlerden "alnının akıyla" çı

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), 30 Eylül-7 Ekim 2013 tarihlerinde IMO Üye Devlet Gönüllü Denetim Programı (VIMSAS) kapsamında Türkiye'nin denizcilik faaliyetlerini mercek altına aldı. Uluslararası 4 denetmenden oluşan ekip, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesindeki denizcilikle ilgili 5 genel müdürlük ve teknik dairelerle birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığında denetimlerde bulundu.

Denetimlerde Türkiye''nin denizcilik mevzuatı, denizcilik stratejisi, uygulamaları, cezai yaptırım gücü, denetim ve belgelendirme faaliyetleri, uluslararası tavsiyelere uyum, deniz çevresinin korunması, deniz kazalarının araştırılması, arama kurtarma hizmetleri, tehlikeli malların taşınması, seyir emniyeti, idari yapı, personel eğitimleri, üst seviye koordinasyon, performansın kontrolü ve geliştirilmesi gibi çok sayıda husus detaylı bir şekilde incelendi.

Rapor haline getirilen denetim sonuçlarına göre sadece bir alanda eksiklik saptanırken, Türkiye'nin denizcilik uygulamalarından övgüyle bahsedildi. Türkiye'nin 7 farklı konudaki pozitif denizcilik uygulamalarının diğer ülkelere örnek nitelikte olduğu kaydedildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, VIMSAS'ın Türk denizciliğinin dünya denizcilik arenasındaki prestijini artıracağını belirterek, denetim sonucunda, Türk bayraklı gemilerin, Paris MoU üyesi ülkeler limanlarında düşük risk grubuna dahil edildiklerini ve artık 6 ayda bir değil, 36 ayda bir liman devleti denetimine tabi tutulacağını bildirdiler.

11 yıl önce