|

Türk hava sahasına talep ikiye katlandı

Ukrayna-Rusya arasındaki gerginlik başta olmak üzere, bölge ülkelerinde yaşanan istikrarsızlık ve güvenlik riskleri, Türkiye hava sahasına olan talebi artırdı. Türk hava sahasını kullanan uçakların sayısı son bir haftada yüzde 30 artış gösterdi. Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiği 850'den 1.100'e çıktı.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 11:23 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Türk hava sahasına talep ikiye katlandı
Türk hava sahasına talep ikiye katlandı

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, Ukrayna hava sahasında emniyet risklerine neden olunca havayolu şirketleri rotalarını Türk hava sahasından geçecek şekilde belirlemeye başladı. Bunun sonucunda Nisan-Temmuz ayından itibaren Türk hava sahasını kullanan transit uçak trafiği sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik artış gerçekleşti.

Malezya uçağının Ukrayna'da düşürülmesiyle Türk hava sahasındaki uçak trafiği daha da yoğunlaştı. Devlet Hava Meydanları İşletmesinin verilerine göre, uçağın düşürülmesinden önce Türk hava sahasını kullanan transit uçak trafiği sayısı günlük 850 iken uçağın düşürülmesinden sonra bu rakam ortalama 1.100'e çıktı. Başka bir ifadeyle olayın ardından Türk hava sahasındaki trafik yüzde 30 arttı. Türkiye hava sahasını daha sık kullananlar arasında Avrupa-Uzakdoğu uçuşlarını gerçekleştiren Singapur Hava Yolları ile Malezya Havayolları firmaları yer aldı.

"Türkiye hava sahası küresel ölçekte güven veriyor"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havacılıkta dünyanın en önemli aktörleri arasında yer alan Türkiye'nin, hava sahasını güvenli bir şekilde sevk ve idare etme konusunda parmakla gösterilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Geçen yıl sonu itibariyle toplam 1 milyon 223 bin 795 hava aracının Türk havalimanlarına iniş/kalkış yaptığını, transit uçak trafiği sayısının ise 281 bin 178 olarak gerçekleştiğini anlatan Elvan şunları kaydetti:

"2014 yılının ilk 6 aylık verileri incelendiğinde, 352 bin 828 iç hat, 262 bin 317 dış hat olmak üzere toplamda 615 bin 145 olarak gerçekleşen iniş/kalkış trafiklerinin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8'lik bir artış görülüyor. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen trafik sayısı ise 147 bin 620 oldu. Her geçen gün artan hava trafiğine rağmen uçakların sevk ve kontrollerini yapacak altyapı ve tecrübeye sahibiz. Yaşanan gelişmeler Türkiye hava sahasının, artan uçak trafiğine rağmen küresel ölçekte güven telkin ettiğinin en büyük göstergesi. Hava sahasının yönetiminde fedakarca çalışarak uçakların güvenli bir şekilde sevk ve idaresini sağlayan Devlet Hava Meydanları çalışanlarına teşekkür ediyorum."


10 yıl önce