|

Türk malı ANKA gökyüzünde

Türkiye'nin yerli üretim olarak yaptığı insansız hava aracı ANKA test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Havada 2 saat 10 dakika kalan ANKA, test hedefi 10 bin feet'e ulaştı. ANKA'nın önümüzdeki yılın sonu ya da 2013'te hizmete girmesi bekleniyor

Erhan Seven
00:00 - 26/10/2011 mercredi
Güncelleme: 01:35 - 26/10/2011 mercredi
Yeni Şafak
Türk malı ANKA    gökyüzünde
Türk malı ANKA gökyüzünde

Yerli yapım insansız hava aracı konusunda önemli mesafeler alan Türkiye, ANKA isimli aracının test uçuşunu gerçekleştirdi. Daha önce 30 Aralık 2010 tarihinde ilk test uçuşunun gerçekleştiren ANKA insansız hava aracı, 2 saat 10 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA hava aracı, 10 bin feet'e kadar yükseldi. Aracın yapım sırasında hedeflenen yükseklik olan bu mesafeye yükselmesi ANKA'nın kullanıma geçmesi konusunda önemli bir adım olarak nitelendi. Uçuş sırasında, otonom uçuş modunda performans belirlemeye ve kalibrasyona yönelik bir seri test manevrası başarıyla gerçekleştirildi.

Hava aracının üç gün önce yapılan test uçuşunda, uçuş özelliklerini sistematik olarak belirleme amaçlı bir uçuş zarfı genişletme programı uygulandı. Daha sonra yapılacak olan testlerde de irtifa, uçuş süresi ve menzil olarak denemeler yapılacak.

2013'TE DEVREYE GİRECEK

Daha sonra, sisteme entegre edilecek Otomatik Kalkış/İniş Sistemi, Buzdan Koruma Sistemi ve gece/gündüz görüş sağlayacak kameranın performanslarının doğrulanmasına yönelik uçuş testlerine geçilecek. Uçuş test programını desteklemek üzere ikinci prototip hava aracı da hazırlandı. Diğer prototiplerin montaj faaliyetlerine hızla devam ediliyor. Prototip hava araçlarının sayısının artmasıyla birlikte test programı ivme kazanacak ve ANKA önümüzdeki yılın sonu ya da 2013'te devreye girecek.

ANKA daha önceki test uçuşunda iniş sırasında kanadı yere değerek zarar görmüştü.


İKİNCİSİ DE HAZIR

Uçuşları takiben sisteme entegre edilecek Otomatik Kalkış/İniş Sistemi, Buzdan Koruma Sistemi ve Gece/Gündüz görüş sağlayacak kameranın performanslarının doğrulanmasına yönelik uçuş testlerine geçileceği belirtilirken, 'Uçuş test programını desteklemek üzere ikinci prototip hava aracı da hazır olup, diğer prototiplerin montaj faaliyetlerine hızla devam edilmektedir. Prototip hava araçlarının sayısının artmasıyla birlikte test programı ivme kazanacak ve ANKA, en kısa zamanda Türk semalarındaki yerini alacaktır' denildi.


il y a 12 ans