|

Türkiye AB'ye renk ve vizyon katacak

Polonya'nın en prestijli ödülü Altın Heykel'e bu yıl Başbakan Erdoğan layık görüldü. Ödül törenine video mesaj gönderen Erdoğan, "Güçlü ve dinamik ekonomisi, bölgesel ve küresel etki alanıyla Türkiye, AB'ye vizyon ve renk katacak bir ülkedir" dedi

00:00 - 23/01/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:28 - 22/01/2012 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye AB'ye renk ve vizyon katacak
Türkiye AB'ye renk ve vizyon katacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güçlü ve dinamik ekonomisiyle AB'ye güç, vizyon ve renk katacak bir ülke olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan adına, Polonya'nın en prestijli ödülü olan ve Business Center Club tarafından verilen Altın Heykel Ödülü'nü aldı. Erdoğan, törene gönderdiği video mesajında, Türkiye ve Polonya'nın güçlerini birleştirerek daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde bölgelerine ve küresel ekonomiye önemli katkılar sağlayacaklarına inandığını kaydetti.

POLONYA İLE İŞBİRLİĞİ MESAJI

2009 yılında iki ülke dış ticaret hacmini 2013 yılına kadar 5 milyar dolara ulaştırma hedefinin konduğunu hatırlatan Erdoğan, Kasım 2011 itibariyle iki ülkenin dış ticaret hacminin 4,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Belirlenen tarihten çok daha önce hedefe ulaşıldığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Polonya, AB'nin yaşadığı sıkıntılara rağmen AB üyesi ülkelerle arasında hızlı bir büyüme sergiliyor. Türkiye de küresel kriz ortamında dünyanın Çin'den sonra en hızlı büyüyen ülkesi. Türkiye ve Polonya'nın güçlerini birleştirerek daha fazla işbirliği, daha fazla dayanışma içinde bölgelerine ve küresel ekonomiye önemli katkılar sağlayacaklarına, krizi aşmada diğer ülkelere örnek teşkil edeceklerine inanıyorum.'


9 yılda ekonomik dönüşüm

Başbakan Erdoğan adına BCC Altın Heykel Ödülü'nü alan Babacan da törende yaptığı konuşmada, bu ödülün, Türk ve Polonyalı girişimciler arasında işbirliğinin daha da gelişmesine katkı sağlayacağını bildirdi. Babacan, Başbakan Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'de son dokuz yıldır önemli bir dönüşüm sürecinin devam ettiğini belirterek, 'Bu siyasi, toplumsal ve aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm olmuştur. Biz demokrasinin işleyişini, temel hak ve özgürlükleri geliştirmek için anayasal ve yasal reformlar yapıyoruz' dedi. Türkiye'de 2004, 2005 ve 2006'da bankacılık sektöründe çok önemli bir reform sürecinin yaşandığını anlatan Babacan, sosyal güvenlik reformu ve sağlık reformu ile kamu maliyesi alanında birçok reformların yapıldığını da söyledi. Babacan, Türkiye'nin 2012 yılında küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle yüzde 4 oranında büyüyeceğini de ifade ederek, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olma isteğini açıkladığını hatırlattı.


5 Maastricht kriterinden 3'ünü karşılayabiliyoruz

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için aday bir ülke olmasına rağmen, yani zorunlu olmadığı halde 5 Maastricht kriterinden, 3'ünü karşılayan bir ülke olduğunu belirtti. Erdoğan, güçlü ve dinamik ekonomisi, ileri demokratik standartları, bölgesel ve küresel etki alanıyla Türkiye'nin AB'ye güç katacak, vizyon katacak, renk katacak bir ülke olduğunu söyledi. Polonya ve Türkiye'nin aralarındaki mesafe ne kadar uzak olursa olsun, tarih boyunca irtibat halinde olan, zor zamanlarda birbiriyle örnek bir dayanışma sergileyen iki ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, son dönemde iki ülke arasındaki işbirliğinin daha fazla güç kazandığını kaydetti.


12 yıl önce