|

Türkiye havalandı

Siyasi istikrar ve çözüm süreciyle cazibesi artan Türkiye, ekonomideki rekorları taçlandırdı. 5 yerli firma, 3. havalimanı için 26 milyar Euro'yu gözden çıkardı. İhale rekorunun kırıldığı saatlerde, Ankara, 21 milyar dolarlık nükleer santral anlaşmasına imza attı.

Ayfer Mallı
00:00 - 4/05/2013 السبت
Güncelleme: 20:10 - 3/05/2013 الجمعة
Yeni Şafak
Türkiye havalandı
Türkiye havalandı

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının yapımı ve 25 yıllığına işletim hakkını içeren ihaleyi 22 milyar 152 milyon euroluk teklifle Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı. Havaalanı yatırım miktarı ve KDV'de dahil 36 milyar euroya ulaşıyor. Bu rakam 600 milyar euro olan milli gelirin yüzde 6,3'üne, 152 milyar dolar olan ihracatın yüzde 32'sine denk geliyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olan İstanbul üçüncü havalimanının yap-işlet-devret modeli ile yaptırılmasına ilişkin ihale, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yapıldı. Başlangıç rakamı 7 milyar Euro olarak belirlenen ihalede; TAV, IC-Fraport ortak girişim grubu, Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon ortak girişim grubu ve Makyol İnşaat kapalı usül teklif verdi. Buna göre; 25 yıllık kira bedeli için KDV hariç Makyol 4 milyar Euro; TAV 9 milyar Euro; Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu 12 milyar 682 milyon Euro ve IC İçtaş-Fraport Ortak Girişim Grubu 20 milyar Euro kira bedeli teklif etti.

İLK MAKYOL ÇEKİLDİ

Açık artırma öncesinde en düşük teklifi veren Makyol grubu ihaleden çekildi. En yüksek teklif olan 20 milyar Euro üzerinden açık artırmaya geçildi. 73'üncü tura gelindiğinde TAV, çekildiğini açıkladı. Açık artırmanın bundan sonraki bölümünde IC-Fraport ile Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon yarıştı.

36 MİLYAR EURO'YU BULACAK

Açık artırmada 87. tura gelindiğinde IC-Fraport mola istedi. Molanın ardından iki firma açık artırmaya devam etti. 96'ıncı turda IC-Fraport grubu ihaleden çekildiğini açıkladı. Böylece ihalede 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV'yle Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi. İhale fiyatının yanında yüzde 18 KDV ve 10 milyar euroluk yatırım bedeli de ihaleyi kazanan şirket tarafından karşılanacak. Şirket yaklaşık 4 milyar euroluk KDV bedeliyle toplamda yaklaşık 36 milyar euroluk bir maliyeti karşılayacak. Maliyetin Türk Lirası karşılığı ise 77 milyar lirayı aşıyor.

İlk faz 42 ayda tamamlanacak

Toplam dört etaptan oluşacak havalimanında birinci etabının ilk fazı 42 ay yapım süresi ve 70 milyon yolcu kapasitesi, ikinci fazı için ilave 20 milyon yolcu kapasitesi öngörülüyor. Yolcu kapasitesi 90 milyona ulaşınca geçilecek ikinci etap, projeye yeni bir pist eklenmesini; üçüncü etap ise hem yeni bir pist hem 30 milyon ek yolcu kapasitesi hedefliyor. Son etapla projenin toplam yolcu kapasitesinin 150 milyona çıkması öngörülüyor. İlk etapta iki terminal binası, üç pist, sekiz paralel taksi yolu, yaklaşık 4 milyon metrekarelik apron olacak.

Gelirin bir kısmı nükleere gidecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a yapılacak havalimanının, dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacağını, Türkiye'nin 2023 havacılık vizyonunun en önemli eserlerinden birisi olacağını kaydetti. İhalenin aynı zamanda bir yarış olduğunu, yarışın sonunda herkesin kazanma şansı bulunmadığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu: 'Birisi kazanacaktı. Adil, şeffaf, rekabetçi bir yarış oldu. Yapanlara da Allah güç kuvvet versin.' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Yıldırım'ın 3. havalimanı ihalesinden elde edilecek gelirin bir kısmının Sinop'taki nükleer santralin inşasına ayırmalarına dair sözleri ile ilgili, 'Biz tabii ki EÜAŞ olarak böyle bir teklife hemen 'evet' diyoruz' dedi.

Devlet ne kazanacak?

q İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının devreye girmesiyle sözleşmesi sona erecek TAV Havalimanları Holding'in hisseleri ihaleden çekilmesiyle birlikte yüzde 7,81 kayıpla taban fiyat olan 11,80 liraya geriledi. TAV'ın hissedarlarından Akfen Holding'in hisseleri de yüzde 5,78 düşüşle 5,22 liradan işlem görüyor. İhalenin sonuçlanmasının ardından, havalimanının devreye girmesinin Türk Hava Yolları'nın büyümesi için fırsat sağlayacağı beklentisiyle şirket hisseleri 8,04 liraya kadar yükseldi. THY yüzde 3,4 yükselişle 7,90 liradan işlem görüyor. Yap- işlet- devret modeliyle gerçekleştirilen ihale hazine için büyük bir gelir kapısı olacak. Devlet için ihalenin şu 2 getirisi olacak:

Devlet her yıl KDV dahil 1.045 milyar euroluk gelir elde edecek. Yaklaşık 10 milyar euroluk yatırım maliyetini ihaleyi kazanan şirket üstlenecek.

İnşaat 1 yıla kadar başlayacak

İhalenin ardından konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir şunları söyledi:

Toplam 10.247 milyar euro yatırım yapacağız. Havaalanı inşaatına 1 yıl içinde başlamayı hedefliyoruz. İstanbul üçüncü havalimanını 2018 sonuna doğru hizmete açacağız. İhale bedeli 25 yıla bölünerek eşit olarak ödenecek. Finansmanda sorun olmayacak


٪d سنوات قبل