|

Türkiye'de başarılı olunca 7 ülkeyi emanet ettiler

Türk şirket ve yöneticiler yabancıların gözdesi olmaya devam ediyor. İspanyol BBVA Bankası Ödeme Sistemleri'nin başına Garanti Bankası'ndan Mehmet Sezgin'in getirilmesinin ardından, Türkiye LPG Derneği Başkanı ve İpragaz CEO'su Selim Şiper, Hollandalı LPG şirketi SHV Energy Group'un 7 ülkeyi kapsayan Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı'nı da yürütecek

Üsame Karakış
00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:24 - 21/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'de başarılı olunca 7 ülkeyi emanet ettiler
Türkiye'de başarılı olunca 7 ülkeyi emanet ettiler

Krize rağmen büyüyen Türkiye'deki şirketlerle beraber yöneticilerini de yabancıların gözdesi olmaya başladı. 30 ülkede faaliyet gösteren İspanyol BBVA Bankası Ödeme Sistemlerinin başına Garanti Bankası'ndan Mehmet Sezgin'i getirilirken, bir gelişme de dünyanın en büyük LPG şirketi Hollandalı SHV Energy Group'da yaşandı. İpregaz CEO'su Selim Şiper, bundan sonra 7 ülkeyi kapsayan SHV Group'un Asya ve Doğu Avrupa Bölge Başkanlığını da yürütecek.

4 MİLYAR DOLARLIK PAZARI İSTANBUL'DAN YÖNETECEK

Aynı zamanda Türkiye LPG Derneği Başkanı da olan Şiper, Türkiye, Polonya, Macaristan, Pakistan, Hindistan, Çin ve Filipin dâhil yaklaşık 4 milyar dolarlık bir pazarı İstanbul'dan yönetecek. Daralan bir pazarda bulunduklarını ifade eden Şiper, 'Bu pazarda yönetici olmak çok zor. Kimse batan gemide bulunmak istemez. Ama geçen sene başarılı olduk. Sadece LPG değil, diğer benzer alanlarda da büyümemizi ve geliştirmemizi devam ettirdik. Türkiye'de 1.1 milyar dolar elde ettik. Ülke olarak grup içerisinde tonaj olarak 3. kârlılık olarak 5. sırada yerimizi muhafaza edebildik' dedi.

SHV'NİN 2011 CİROSU 13 MİLYAR DOLAR

SHV Enerji Grubu olarak 30'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Selim Şiper, geçen sene toplam cirosunun 13 milyar doları aştığını söyledi. Bu ülkelerde en büyük hedefinin yabancı yöneticiler tarafından yönetilen Çin, Filipinler ve Pakistan'da yerel yöneticilere bırakmak olacağını aktaran Şiper, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bütün bu ülkelerde yerel insanların baş olması lazım. Hala dünyada yabancı yöneticilerin çoğunlukta olması gibi bir şey var. İkinci hedefim ise yapılmamışları yapmak.'

VERGİ YÜKÜNÜN KALKMASI ŞART

Türkiye'nin hâlâ daha yüzde 30'unun kırsal olduğunu ve bu bölgeler için LPG'nin tek seçenek olduğuna dikkat çeken Şiper, 'Bu yakıta uygulanan özel tüketim vergisinde (ÖTV) Türkiye dünya birincisi, bu oran doğalgaza uygulanan verginin 40 misli civarında. Bu şu demek; İstanbul'da yaşayan bu aile 25 metreküp doğalgaz için metreküpte 2 kuruş olmak üzere ayda 50 kuruş vergi öder. Bu ağır vergi yükünün kaldırılması gerekiyor' diye konuştu.


Nükleere Türkiye karar verir

Nükleer enerji konusunda Türkiye'nin doğru yolda ilerlediğini aktaran Selim Şiper, karşı çıkanların ideolojik davrandığı savundu. Şiper, 'Her nedense Türkiye nükleer yapmaya niyetlenince 'tu kaka' oluyor. Fransa'da elektriğin yüzde 70'i nükleerden. Onlar tüketti sıra bize gelince 'siz yapmayın' diyorlar. Dünyanın en fazla nükleer enerjisini Fransa, ABD ve Almanya'da üretiyor ve tüketiyor. Sırf bu idelojik nedenlerden dolayı yapılacaksa yapılsın diyorum' yorumunu yaptı. Nükleer enerjiden vazgeçmek isterse buna Türkiye'nin kendisinin karar vereceğini aktaran Şiper, karşı çıkan ülkelere '10 yıllardır senin sanayicin enerji avantajıyla benim önüme geçiyordu' dedi.




12 yıl önce