|

Türkiye'deki müteahhit sayısı Avrupa'dan fazla

Türkiye'de 300 bin müteahhit bulunduğu ve bunun 500'lere indirilmesi gerektiği belirtiliyor

Mehmet Safa Canat
00:00 - 13/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:33 - 13/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'deki müteahhit sayısı Avrupa'dan fazla
Türkiye'deki müteahhit sayısı Avrupa'dan fazla

MESA Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Türkiye'deki müteahhit sayısının Avrupa'daki müteahhit sayısından çok fazla olduğunu belirterek Türkiye'deki müteahhitlik hizmetlerinin yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.

300 BİN MÜTEAHHİT VAR

Şimdiye kadar 50 bin konut yaptıkları bilgisini veren Erhan Boysanoğlu, şöyle devam etti: “Bugün ülkemizde, yap-sat'çı küçük müteahhitlerle birlikte, yaklaşık 300.000 müteahhit bulunmaktadır. Böyle bir durum bugün dünyanın hiçbir yerinde yok. AB ülkesi olmadığımızdan dolayı o ülkede kendi adımıza iş yapamıyorduk. Oradan bir müteahhit firma ile anlaşmamız gerekiyordu. Bu konuda yaptığımız araştırmada gördük ki, Polonya'da en fazla 4 adet müteahhit firma vardı. Bu yüzden gelişmiş ülke-lerde verilen teklif fiyatlarında büyük farklılıklar olmuyor. Çünkü artık sistem oturmuş. O ülkede 300.000 tane müteahhit olmadığından işveren de zor duruma düşmüyor. Ülkemizde ise müteahhit sayısının çokluğu nedeniyle örneğin TOKİ'nin ihalelerinde çok zor durumlara düştüğünü biliyorum. Çok düşük fiyatla iş alan müteahhit aldığı işi yapamıyor ve yapamadığı işten dolayı da kuruma çok büyük zararlar veriyor.

YENİ TANIMLAMA ŞART

Sektörde yeni tanımlamalar yapılması gerektiğini altını çizen Boysanoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla birinci öncelik şudur; Ülkemizde müteahhitlik hizmetleri yeniden tanımlanmalıdır ve belirlenecek yeni koşullara göre müteahhit sayısı azaltılmalıdır. En azından 300-500'lere indirilebilir.



15 yıl önce