|

Türkiye'nin yerli otomobil için her imkanı var

Toyota CEO'su, yerli otomobili yapacak her türlü teknik bilginin Türkiye'de bulunduğunu belirterek, "Devlet, küçücük destek verdiğinde yerli otomobil yürür gider ama bunu yapmak için cesur olmak ve girebilmek lazım" dedi.

Aa
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:30 - 26/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin  yerli otomobil için her imkanı var
Türkiye'nin yerli otomobil için her imkanı var

Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, Arifiye ilçesinde faaliyet gösteren fabrikada gazetecilere yaptığı açıklamada, yerli otomobilin büyük bir proje olduğunu söyledi.

Projede her Türk vatandaşının yer almak isteyeceğini dile getiren Özer, "Yerli otomobil yapacak her türlü teknik bilgi Türkiye'de var. Bazı kişiler diyor ki 'şunu, bunu üretemiyoruz, dolayısıyla yüzde 100 yerli araç olmaz.' Yüzde 100 yerli araç Japonya'da da yok ki. Herkes parçayı bir yerden alıyor ama markanın o ülkenin markası olması önemli. Yani biz yüzde 95'ini yerli yapsak da yüzde 5'ini ithal etsek, birçok ülkeyle bütünleşmiş markalardan daha fazla yerlileşme oranı sağlamış oluruz" şeklinde konuştu.

Projenin iyi ve Türkiye'ye yakıştığını vurgulayan Özer, yerli otomobil üretimi için ciddi yatırım gerektiğini anlattı.

Özer, üretilecek otomobillerin pazarlaması ve satışının da önem taşıdığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tek araç yaptığınızda, Anadol gibi tek modelle ne kadar devam ve rekabet edilebilir? Ben aynı zamanda Otomotiv Sanayi Derneğinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Orada girişte konuşurken 'vergiler yüksek vs.' diyorlar. Orada şunu dedim, 'Bizim için sabit her parametre devlet için değişkendir.' Özel Tüketim Vergisi'nde küçük oynama yerli otomobili patlatır. Babağiyit, çok güzel bir tabir. Hem oturaklı hem baba hem de yatırım yapacak cesareti olacak. Devlet, küçücük destek verdiğinde yerli otomobil yürür gider ama bunu yapmak için cesur olmak ve girebilmek lazım."


10 yıl önce