|

Türkiye''nin yükselişi herkesin yararınadır

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye''nin ABD''nin hayati bir ortağı olduğunu belirterek, ''Bir müttefik ve stratejik, ekonomik ortağınız olarak sizin başarınız, ABD''nin tamamen çıkarınadır. Ülkenizin gidişatına dair bir şüphem yok'' dedi. Biden, Türkiye''nin 2023''te Türkiye''nin dünyadaki ilk 10 ekonomi içinde yer alacağını söyledi

.
00:00 - 6/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 19:00 - 5/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye''nin yükselişi herkesin yararınadır
Türkiye''nin yükselişi herkesin yararınadır

Joe Biden, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan''ın da katıldığı, Türk Amerikan Konseyi, Türkiye''nin Amerikalı Dostları, Türk Amerikan İş Konseyi ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi''nin 32. yıllık konferansında bir konuşma yaptı. Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Biden, ''Türk halkı kendi geleceklerinin yazarları olacaktır. Ancak şunu bilmeliler ki, Türkiye, cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını kutlarken, ABD de bu geleceğin daha güvenli, refah ve demokratik olmasına yardım etmek için bir müttefik ve dost olarak yardıma hazırdır. Ülkenizin gidişatına dair bir şüphem yok'' Türkiye hayati bir ortak ve Türkiye''nin yükselen ana bir güç olarak tüm bölge için taşıdığı umut, herkesin yararınadır'' ifadelerini kullandı.

2023''TE 10''UNCU BÜYÜK EKONOMİ

Türkiye''nin ekonomisinin son 10 yılda bu kadar çok gelişme göstermesinin nedeninin, daha fazla siyasi açıklığa doğru adımlar atmanın yararlarını farketmesi olduğunu kaydeden Biden, Türk ekonomisinin bu sürede üçe katlandığına, dünyanın 26''ncı büyük ekonomisi olmaktan, bugün 17''nci büyük ekonomisi haline geldiğine, enflasyon oranının yüzde 100''den yüzde 6''ya düştüğüne, IMF''ye son borcunu geçen Mayıs ayında ödediğine dikkati çekti. Biden, Türkiye''nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine işaret ederek, ''Doğru seçimler yaptığı takdirde, Türkiye''nin bu hedefi başaracağına güvenim tam'' ifadesini kullandı.

BABACAN MODEL ORTAKLIĞI HATIRLATTI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye ve ABD''nin müttefik olduğunu belirterek, ABD Başkanı Barack Obama''nın ''model ortaklık'' ifadesini hatırlattı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin diğer konuların gerisinde kalmasına rağmen son zamanlarda adımlar atıldığını söyledi. Babacan, Başbakan Erdoğan''ın ziyaretinde iki ülkenin serbest ticaret anlaşmasına doğru gidilmesi noktasında birlikte çalışmaya karar verdiğini bildirdi. Babacan, ABD ve AB''nin Transatlantik Yatırım ve Ticaret İşbirliği Anlaşması''nı da hatırlatarak ''Gümrük Birliği anlaşması içinde olan bir ülke olarak biz de paralel bir sürece başlamayı arzu ediyoruz'' dedi.

TİCARETİMİZ YÜZDE 75 ARTTI

Türkiye ve ABD''nin 2009 yılında Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi mekanizmasını kurduğunu hatırlatan Biden, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 75 artarak 20 milyar dolara ulaştığını, ancak bu rakamın hala çok düşük olduğunu belirtti. ABD''nin Türkiye''de 5 milyar dolarlık, Türkiye''nin de ABD''de 1 milyar dolarlık doğrudan yatırımlarının olduğunu belirten Biden, bu alandaki potansiyelin daha da artacağı yönünde umutlu olduklarını söyledi.

11 yıl önce