|

Türkiye'ye IMF dopingi

Türkiye, IMF tarafından en iyi ekonomik sicile sahip üç ülkeden biri olarak ilan edildi. Bu açıklama ile Türkiye'nin kredibilitesinin artacağı ve tüm dünyaya “Türkiye'ye sonuna kadar güvenebilirsiniz” mesajı verildiği belirtiliyor

00:00 - 26/10/2008 Pazar
Güncelleme: 03:13 - 26/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye'ye IMF dopingi
Türkiye'ye IMF dopingi

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler, “iyi ekonomik sicile” sahip bulunuyor. Fon bu nedenle, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere, özel bir kredi imkanı sunma konusunda çalışmalar yapıyor. IMF, bazı özel koşulları taşıyan üyelere, istemeleri halinde, kısa vadeli finansman imkanından faydalandırma planı üzerinde duruyor.

TÜRKİYE, BREZİLYA VE G.KORE

Halen görüşmeleri devam eden ve İcra Direktörleri Kurulu'nda da ele alınacak olan yeni finansman imkanı, bazı üye ülkelere, iç ve dış dalgalanmaları önlemek amacıyla, ihtiyaç duymaları halinde hızlı bir likidite sağlamayı amaçlıyor.IMF yetkilileri, Türkiye, Brezilya ve Güney Kore gibi ülkelerin, Fon ile son dönemde acil anlaşma sıkıntısına giren Macaristan ve diğer ülkelere göre, daha farklı ve iyi konumda olduklarına dikkat çekiyor. IMF'nin daha sonraki aşamada, diğer gelişmekte olan ülkelere göre nispeten daha iyi durumda bulunan ülkelere de bu imkanı sunabileceği belirtiliyor.

İLAVE KREDİ İMKANI DA VAR

Uluslarası Para Fonu, yeni özel kredi imkanı ile uluslararası bankaların, kredilerini dondurmaları nedeniyle ortaya çıkan sorunların aşılmasını ve bu bankalar yeniden kredi sağlayana kadar, bazı üye ülkelerin likidite sorunu çekmemesini hedefliyor. IMF'nin hazırladığı diğer bir imkan çerçevesinde ise üye ülkelere kotaları nispetinde hızlı bir kredi kullanma imkanı sağlanacak. Fon'un elinde 200 milyar dolarlık bir ilave kredi kaynağı bulunuyor. IMF'nin, üye ülkelere sağladığı krediler, “ikincil etki” sağlayarak, iç ve dış borçlanma imkanlarının da artmasına katkıda bulunuyor.


Ekonomik sicilimiz çok iyi

Edinilen bilgiye göre, IMF, Türkiye, Brezilya ve Güney Kore gibi “iyi ekonomik sicile” sahip ülkelere kısa vadeli, döviz cinsinden özel bir kredi imkanı sunmayı planlıyor. IMF'nin bu yeni finansman imkanının kullandırılmasında, üye ülkenin borçlanma sorununun olmaması bir ön şart olarak kabul ediliyor, bu nedenle, Türkiye, Brezilya ve Güney Kore gibi ülkelerin borçlanma sorununun olmadığı belirtiliyor. Diğer bir koşul olarak olarak ise üye ülkenin iç yapısal bir ekonomik sorununun olmaması ve ekonomik sorunların, küresel dalgalanmanın ikincil etkisinden kaynaklanması gerekiyor.


Kredi muslukları açılacak

İstanbul Teknik Üniversitesi İktisat fakültesi Öğretim Üyesi Erdoğan Aklin, IMF tarafından Türkiye'ye ilişkin bu açıklamanın bir çeşit not niteliği taşıdığını belirterek, küresel krizde verilebilecek en iyi haber olduğunu söyledi. Alkin, 'IMF gibi bir kurumun bu olumlu notuna ihtiyacımız vardı. IMF ciddi bir çıpadır ve buna ihtiyaç vardır şu aşamada. Bu açıklama gelişme olan ülkelere iştahı da kabartır. Bir çeşit, 'Türkiye sağlamdır, kredi kanallarınızı sonuna kadar açabilirsiniz mesajıdır bu' dedi.


Çok önemli bir adım

ABD'de başlayan ve tüm ülkeleri etkisi altına alan ekonomik kriz gibi bir darboğazda IMF güvenin önemli olduğunu vurgulayan Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Fuat Sekmen, açıklamanın piyasada rahatlama havası estireceğini belirtti. Dış sermaye kaynaklı yaşanacak sıkıntının önemli ölçüde daralacağı şu günlerde bunun önemli bir adım olduğunu ve Türkiye'yi de olumlu etkileyeceğini vurguladı.


Reel sektöre ilaç etkisi yaratacak

Uzmanlar tarafından değerlendirilen açıklama olumlu olarak lanse edilirken, bunun dünyada olumlu yankı uyandıracağı belirtildi. Uğur Gürses konuya ilişkin, bu açıklamayla Türkiye'nin küresel krize karşı daha sağlam duracağını belirtirken, dış sermaye kaynaklı oluşacak darboğazı da rahatlıkla aşabileceğini belirtti. Gürses bu konunun zaten gündemde olduğunu vurgularken şunları kaydetti: 'IMF gibi büyük bir finansmanın böyle bir açıklama yapması ciddi br rahatlama yaratacaktır. Dünya çapında etki yaratan küresel kriz ortamında yapılan bu açıklama nakti olup da vermek istemeyen kredi kaynaklarına anons etkisi yaratarak doping olacaktır. Ayrıca reel sektörü de rahatlacak finansman sıkıntısını çözeceğinden ilaç niteliğinde oldukça olumlu bir açıklama oldu.'


15 yıl önce