|

Üç yıllık enflasyon hedefimiz yüzde 5

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2011'de para politikası araçlarının, AB'deki belirsizlikler nedeniyle esnek hale getirildiğini söyledi. 2012'nin ise yine yurtdışı gelişmelere bağlı olarak para politikası esnekliğinin devam ettirileceğini belirten Başçı, yılsonu çift haneye ulaşacak enflasyonda 3 yıllık hedeflerinin yüzde 5 olduğunu dile getirdi

Haber Merkezi
00:00 - 28/12/2011 الأربعاء
Güncelleme: 21:27 - 27/12/2011 الثلاثاء
Yeni Şafak
Üç yıllık enflasyon hedefimiz yüzde 5
Üç yıllık enflasyon hedefimiz yüzde 5

Merkez Bankası Erdem Başçı, 2011'de olduğu gibi, 2012'de de belirsizliğin devam edeceğini söyledi. Başçı, '2012 Yılında Para ve Kur Politikası' konulu basın toplantısında, ekim ayından itibaren uygulanan parasal sıkılaştırmanın önümüzdeki dönemde de piyasalardaki etkisinin süreceğini kaydetti. Bu durumun da gecelik piyasada oluşan faizleri ve aynı dönemde kredi faizlerinin artırdığını kaydeden Başçı, bu yılsonu itibarıyla döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin yaklaşık 5 puana ulaşacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde kredilerdeki artışın makul oranlarda seyredeceğini ve iç talebin de ılımlı bir seyir izleyeceğini öngördüklerini dile getiren Başçı, ekimdeki parasal sıkılaştırmadan dolayı, enflasyon üzerindeki etkilerinin de yılın ilk aylarından itibaren görüleceğini kaydetti. Bu kapsamda yılsonu enflasyonunun yüksek çıkacağını, çift haneli olma ihtimalinin yüksek olacağını, çekirdek enflasyonun da Ocak ayında tepe noktaya ulaşacağını belirten Başçı, Nisan ayından sonra düşüşe başlayacağını söyledi.

2 PUANLIK HATA PAYIMIZ VAR

Önümüzdeki dönemde de küresel öngörüsüzlüğün devam etmesi halinde faiz koridoru uygulamasının devam edeceğini belirten Başçı, gelişmiş ülkelere kıyasla görece yüksek bir enflasyon oranının hedeflenmesini uygun bulduklarını de söyledi. Başçı “Bu çerçevede, 2012-2013 yılları için olduğu gibi 2014 yılı enflasyon hedefi de Orta Vadeli Program hazırlık sürecinde Hükümet ile varılan mutabakata paralel olarak yüzde 5 olarak belirlendi” dedi. Enflasyonun belirsizlik aralığının ise yüzde 2'lik bir sapma olarak belirlendiğini ifade eden Başçı, yılsonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, Hükümet'e açık mektup yazacaklarını kaydetti.

1 AY VADELİ REPO İHALESİ BAŞLIYOR

Bir hafta vadeli repo ihalelerine ek olarak, her hafta Cuma günü bir ay vadeli repo ihalesi düzenleyeceklerini açıklayan Başçı, ilk ihalede tutarın 3 milyar lira olacağını, ondan sonraki hafta biraz daha düşük tutarda bir ihaleye geçebileceklerini söyledi. Başçı, 1 ayda toplam repo ihale tutarının 12 milyar lirayı geçmeyeceğini kaydetti. Başçı, Merkez Bankası ihalelerinde bir aylık faizlerin nerede oluşacağının sorulması üzerine 'Bir aylık faiz 5,75'in oldukça üzerinde oluşacak, cuma günü yaptığınız zaman onu göreceksiniz' dedi. Küresel krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla ihracat reeskont kredileri uygulamasına yönelik yeni düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Başçı, 3 milyar dolar olan kredi limitini, 2012 yılının ilk üç aylık döneminde 4 milyar doları Eximbank aracılığı ile olmak üzere 4,5 milyar dolara çıkarabileceklerini söyledi.


2012'de yapılacaklar
  • Önümüzdeki dönemde kredilerdeki artış makul oranda seyredecek.
  • İç talep ılımlı seyir izleyecek.
  • Parasal sıkılaştırmanın etkilerini enflasyonda yılın ilk aylarından itibaren göreceğiz.
  • Kur ve emtianın enflasyona etkisi 5 puan olacak.
  • Enflasyonun 2012'de yüzde 5 hedefine yaklaşacak. Enflasyon hedeflemesi ve dalgalı döviz kuru rejimi devam edecek.
  • Nominal veya reel olarak herhangi bir kur hedefimiz bulunmuyor.
  • Piyasaya döviz likiditesi sağlamaya devam edeceğiz.
  • Önümüzdeki günlerde döviz satışını daha düşük düzeylerde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
  • Zorunlu karşılıkları 2012'de de kullanmaya devam edeceğiz.
  • Sermaye akımlarının hızlanması halinde zorunlu karşılıklarda sıkılaştırma da yapılabilir.
  • Yüksek kaldıraçla çalışmaktan kaynaklanabilecek risklerin ortaya çıkmadan önlenebilmesi için mevcut duruma kıyasla kaldıraca aşırı düzeylere çıkaran bankalar ek zorunlu karşılık uygulanması söz konusu olabilecek.

  • Basel 3 kriterlerine tüm bankalar uygun

    Bankalarla ilgili son açıklanan tedbirin tamamen önleyici bir tedbir olduğunu ve hiçbir bankaya maliyet getirmeyeceğini kaydeden Başçı, 2019 yılında Basel 3 kaldıraç oranlarının devreye gireceğini, fakat şu anda Türk bankalarının hepsinin Basel 3 kaldıraç oranlarıyla uyumlu olduğunu ve hiçbir sıkıntının bulunmadığını bildirdi. Döviz piyasalarıyla ilgili sorular üzerine Başçı, şu anda piyasanın döviz talebinin oldukça azalmış durumda olduğunu bildirdi. Talebin yurt içinden kaynaklandığını, bunun bir kısmıyla cari açığın finanse edildiğini, bir kısmının da kurumsal talep olarak yine yurt içinden geldiğini kaydeden Başçı, yurt dışından ise çok fazla döviz talebi olmadığını vurguladı.


    2011 uygulamaları

  • Alınan tedbirlerle TL üzerindeki aşırı değerlenme baskısı giderildi.
  • Ekim ayından itibaren parasal sıkılaştırma uygulandı.
  • Bir hafta vadeli repo ihaleleri düzenlenmeye başlandı.
  • TL ve Yabancı Para zorunlu karşılıklarında ilk yarıda önemli oranlarda artışa gidilerek bankacılık sektöründen 40 milyar TL likidite çekildi.
  • Ağustos ayından itibaren Türk lirası zorunlu karşılık oranlarında yapılan indirimlerle bankacılık sistemine yaklaşık 14 milyar lira kalıcı likidite sağlandı.
  • Faiz koridorunu ve diğer likidite politikalarını aktif bir şekilde kullanmaya başlandı.
  • Uzun bir aradan sonra döviz alım ihalelerine son verilerek Ağustos ayından itibaren döviz satım ihaleleri düzenlendi. Rezerv 92.3 milyar dolara çıktı.

  • İstanbul'a taşınmayacağız

    İstanbul Finans Merkezi projesi için Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda Erdem Başçı, İstanbul'a taşınmayı düşünmediklerini, şu anda gündemlerinde öyle birşey olmadığını dile getirdi. Başçı ayrıca, Davos'a gitmeyi planladığını da belirtti. Başçı, bir gazetecinin milletvekili maaşlarına yapılan zammın enflasyonla mücadele noktasında bir risk oluşturup oluşturmayacağını sorması üzerine, "Buna benim cevap vermem doğru olmaz. Çünkü orada enflasyonla ilgili bir atıf yok” diye cevap verdi.


    Döviz kuru 2012'de oynak olur

    Başçı, 2012 yılı için risklerin aşağı yukarı malum olduğunu belirterek, “Sonuçta bir Avrupa riski var. Onun dışında bölgesel birtakım, jeopolitik risk unsurları halen devam ediyor. Bunlar önemli riskler' dedi. 2012 yılı döviz kurlarıyla ilgili Orta Vadeli Program'da öngörülen bir projeksiyonun bulunduğunu hatırlatan Başçı, normal şartlar altında bu projeksiyonun, makul bir projeksiyon olduğunun söylenebileceğini ifade etti. Başçı, şöyle devam etti: “Fakat bahsedilen risklerden dolayı döviz kurları 2012'de de inişli çıkışlı bir seyir izleyebilir. Merkez Bankası'nın hiçbir şekilde kur hedefi yok diye söylüyoruz. Fakat kurla ilgili bir görüşü olabilir ve zaman zamanda kurla ilgili görüşümüzü ifade etmemizde bir beis yok. Uzun vadede olması gereken değerin üzerinde ya da altında denebilir. Şu anda çeşitli nedenlerle olması gereken değerin üzerinde olduğunu döviz kurlarının ama çok da fazla sık bunu dillendirmiyoruz.”


    Bankaya özel zorunlu karşılık

    Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, şuan tüm bankaların 2019'da devreye girecek olan Basel III kaldıraç oranı kriterine uyum gösterdiğini; ancak yüksek kaldıraçla çalışmaktan kaynaklanabilecek risklerin ortaya çıkmadan önlenebilmesi için, mevcut duruma kıyasla kaldıraç oranlarını aşırı düzeylere çıkaran bankalara ek zorunlu karşılık uygulanması söz konusu olabileceğini kaydetti.



    ٪d سنوات قبل