|

Ulus olarak birlik günüdür

Hakkari Yüksekova'da 12 askerimizin şehit düştüğü saldırı iş dünyasında da tepki ile karşılandı. Gelinen noktada mali kaygıların önemi kalmadığını belirten ekonomi dünyası kararlılık istedi

00:00 - 22/10/2007 Pazartesi
Güncelleme: 23:36 - 21/10/2007 Pazar
Yeni Şafak
Ulus olarak birlik günüdür
Ulus olarak birlik günüdür

Dün Hakkari Yüksekova'da 12 askerimizin şehit düştüğü saldırıya tüm Türkiye gibi iş dünyasından da tepki yağdı. ATO Başkanı Sinan Aygün 'Yas' ilan edilmesini isterken, Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, “Söz bittiğine göre gerekli adımlar bir an önce atılmalı” dedi. Bu ortamda ekonomik kaygıların çok önemli olmadığını belirten iş dünyasından en sert açıklama ise Zeynel Abidin Erdem'den geldi. Erdem, "Milletin şerefi paradan önemlidir" dedi. İşte bazı görüşler:

Zeynel Abidin Erdem: Bir milletin şerefi paradan daha önemlidir. Hükümetin Kuzey Irak'a yapacağı harekette biz işadamları olarak arkasındayız. Bu vatanın hiçbir eyleme boyun eğdiği görülmemiştir. Kararlı olmak zorundayız. Bu ülkenin yüzde 90 Kürdü, bu toprağa ve bu bayrağa sadıktır. Birkaç taşeronun öneminin olduğunu düşünmüyorum.

ULUSAL BİRLİK GÜNÜ

Adnan Sezgin: Tabii ki millet olarak çok üzüntülüyüz ama serin kanlı yaklaşmamız gerekir. Doğruyu yapacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Ulus olarak birlik günüdür. Verilecek kararlardan çok daha önemlisi bizim şimdi ulus olarak kenetlenmemizdir.

SORUMLULUK DEVLETİN

Abdullah Kığılı: Çok dikkatli hareket etmek durumundayız. Harekete geçmek demek ekonomik göstergelerin şaşması demek, bu da çok fazla sıkıntıyı getirecektir. Bu anlamda ekonomideki inişler çok fazla şeye zarar verir. Hükümetin duyarlı olması gerekli. Bütün sorumluluk devlete düşüyor. Ülkeye hayırlı olacak neyse o olsun.

Alınacak her türlü kararın yanındayız

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat: Öncelikle milletce başımız sağolsun, şehitlerimize rahmet diliyoruz. Hükümetin siyasi otorite olarak alacağı ve Türk Silahlı Kuvvetler'in uygulayacağı kararların her zaman yanındayız her zaman destek veriyoruz. Bu tür saldıların Türkiyenin hem içi huzurunu bozarak hem de Kuzey Irak bataklığına girmesini amaçlayan provokosyon kokusu var.

İSTİKRAR BOZUCU BİR SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye, PKK üzerinden bir bataklığa sürüklenmek de isteniyor. PKK üzerinden Türkiye'nin istikrarını bozucu bir savaş yürütülüyor. Bu noktada milletçe kenetlenerek, tüm sivil toplum örgütleri, halkımız, dernekler, sendikalarla birlikte terörün amacına ulaşmasını engellemeliyiz. Terör hiçbir zaman amacına ulaşamayacak. Askeri ve ekonomik tedbirler birlikte düşünülmeli. Mutlaka askeri soruşturma açılmalı ve sonuçları milletle paylaşılmalı. Eğer bizler kenetlenirsek hiçbir zaman terörün başarılı olacağını inanmıyorum.

Örtülü savaşın maliyeti var

Hak-İş Başkanı Salim Uslu: Olabildiğince soğukkanlı olmak gerekir. Şüphesiz ekonomik bir maliyeti var. Operasyon olsa da olmasa da şu andaki örtülü savaşın bir maliyeti var. ABD ve Irak ile ilişkiler açısından bir maliyeti var. Bu maliyeti tek seferliğine göze almalı mı almamalı mı ona iyi karar verilmeli. Bir kısım zaaflarınız varsa başarı elde etmek çok daha zor olacaktır. İçeride bir güvenlik zaafı olmamalı. Hedefleri iyi belirlenmiş, sonuca seri bir şekilde ulaşılmış bir operasyon iyi sonuçlar doğurur.

Halk barış ve sükunet istiyor

Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şeyhmus Akbaş: Bölge halkı silah sesi değil, şantiye sesi duymak istiyor. Sınır ötesi operasyonun bölgeye ekonomik olarak bir olumsuz havayı getireceğini düşünüyoruz. Bir ülke için herşeyden önce güvenlik gelir. Ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Ama sınır ötesi bir operasyon sonuç verecek mi vermeyecek mi? Bu çok iyi tartışılmalıdır.

Yeni politika oluşturulmalı

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu: Yıllardır bölgeye uygulanan politikalardan vazgeçilerek bölgeye yönelik yeni bir devlet politikası oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Çıkan kargaşa sonucu ülkeyi zora sokup kaynak ve zaman israfı oluşturmak elbette ki ülkeye, ekonomik yaşama, huzur ve güven ortamına zarar vermektedir. Hiç kimsenin ülkeyi, kaos ortamında dünyaya lanse etmeye hakkı yoktur bulunmamaktadır

Maddiyat geri kalır

TİM Başkanı Oğuz Satıcı: Vatanın menfaatleri, bölünmez bütünlüğü, güvenliği söz konusu olunca maddi kayıplar çok önemli olmaz. Teferruat kalır. Öncelik terörizmin kökünün kurutulmasıdır. Böyle durumlarda maddi konular geri planda kalır. Türk iş dünyasının bu konuda maddi bir beklentisi olmayacaktır. Bu konuda Türk hükümetine ve ordusuna desteği sonuna kadar sürecektir.

Ulusal yas ilan edelim

ATO Başkanı Sinan Aygün: Böyle şeylerde ekonomik maliyete bakılmaz. Bunun hesabını kimse yapmasın. Bir sürü şehit veriliyor. Bu durum herşeyden çok daha önemlidir. Şu an herşey Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elindedir. Operasyon olacak mı olmayacak mı? Buna TSK karar verecek ama bu son saldırı iyi olmadı. Şimdi Türkiye olarak birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Gerekirse pazartesi günü ulusal yas ilan edilmeli.

Huzur önemli

TÜGİK Başkanı Hazım Sesli: Sınır Ötesi Harekat, gündemimizde yer almaktadır. Türkiye ekonomisindeki kırılgan yapı nedeni ile olası bir harekatın risk taşıyabileceği aşikardır. Ancak şu da bir gerçektir ki; Türkiye son 1 ay içerisinde 40'ın üzerinde şehit vermiştir. Ülkemiz, milletimiz artık her gün şehit haberleri ile uyanmak istememektedir. Ekonomik risklere karşın, ülkemizin refahı ve huzuru da her şeyin üstündedir.

Söz bittiğine göre gerekli adım atılmalı

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak: Söz bittiğine göre gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini söyledi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesine konuşlu Piyade Taburu'nun emniyet unsuru olan bir bölüğe, PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen saldırıyı kınadığını ifade etti. Bu tür saldırıların bir an önce sona ermesini umut ettiklerini belirten Irak, şunları kaydetti: "Ülkenin ulusal bütünlüğünden taviz vermeden, demokrasi içinde gerekli çözümün bulunacağına inanıyoruz. Söz bittiğine göre gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır. İnsan hayatı, huzuru ve mutluluğu her şeyin üstündedir. Bu aşamadan sonra ekonomi, ülkenin huzur ve güvenliğinden önemli değildir."

En güzel cevap birlik olmak

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: PKK tarafından düzenlenen hain saldırıda 12 askerimizin şehid edilmesi nedeniyle duyduğumuz üzüntü büyüktür. Sivil vatandaşlarımıza yönelik Dağlıca'daki minibüs saldırısında vatandaşlarımızın yaralanması da terörizmin dehşet verici yüzünü bir kez daha tüm insanlığa göstermiştir. Bu saldırılar, Türkiye'ye, insanlığın huzuruna, bölgenin barışına yönelik en büyük darbedir. İnsanlık değerlerinden nasibini almamış terör odaklarına verilecek en güzel cevap, ülkemizin bütünlüğüne sahip çıkmaktır. Aziz Türk milletinin ve kahraman askerlerimiz tarihimiz boyunca yaptığı bütün mücadelelerde, her zaman birlik ve beraberlik içerisinde bütün düşmanlarını daima bertaraf etmiştir. Dün olduğu gibi bugünde milletimiz, şehit düşen evlatlarının ardında bıraktıkları emanete sahip çıkacak ve bu terörist saldırılara en kısa sürede gerekli cevabı verecektir. Buna olan inancımız tamdır.


16 yıl önce