|

Üretici 'pamuğu' elde tutuyor

Aa
00:00 - 8/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:28 - 8/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Üretici 'pamuğu' elde tutuyor
Üretici 'pamuğu' elde tutuyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fethi Coşkuntuncel, pamukta dünya fiyatları yükselirken, yurt içinde düşmesi nedeniyle, üreticinin, ürünü satmayıp elde tuttuğunu bildirdi.




Coşkuntuncel, yaptığı açıklamada, pamuk hasadının tamamlanmasıyla birlikte piyasaya arzın artmasının fiyatların düşmesine yol açtığını, bu nedenle en az bu ay sonuna kadar ürünü elden çıkarmamaya karar verdiklerini belirtti.




Pamukta bu yıl sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada kuraklığa bağlı olarak verim düşüşü yaşandığını anımsatan Coşkuntuncel, bu durumun fiyatları artırması gerekirken, hasadın yeni tamamlanması ve piyasaya arzın artmasıyla tam tersi durumun söz konusu olduğunu bildirdi. Coşkuntuncel, "Şu anda dünyada 160 sentten aşağıya pamuk yok.


Türkiye'de ise 5-6 sent daha aşağı. Adana Ticaret Borsasında, Çukurovapamuğu 1. 65 YTL, Şanlıurfa pamuğu 1. 70 YTL, Diyarbakır pamuğu ise 1. 73YTL civarında işlem görüyor. Oysa, bir ay öncesine kadar fiyatlar ortalama 1. 90 YTL civarında seyrediyordu" dedi.



Pamuk tüccarlarının ürün alımına şu sıralar çok istekli yanaşmadığını,bu nedenle fiyatların sürekli aşağı düştüğünü anlatan Coşkuntuncel, buay sonuna kadar pamuğun kilogram fiyatında 15-20 YKr artış olacağınıtahmin ettiklerini kaydetti.

Coşkuntuncel, Türkiye'nin, pamuk ihtiyacının ancak yüzde 45'ini üretebildiğini, her yıl 700 bin ton civarında ithalat yaptığını anımsatarak, "Bu yıl da yine lif pamuk ithalatı yapılacak ancak, dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bu yıl ithalat önceki yıllardan daha pahalıya mal olacak" dedi.




Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri(ÇUKOBİRLİK) Birliği Genel Müdürü Fevzi Kılıç ise bu sezon üreticiortaklarından kilosu 89 YKr'den, bugüne kadar 74 ton kütlü pamukaldıklarını bildirdi.



Her sezon olduğu gibi bu sezon da avans fiyat açıkladıklarını anımsatan Kılıç, "Biz sezon başında kilosu 85 YKr'den alım yapıyorduk ancak,fiyatlar piyasada yükselince 89 YKr'ye yükselttik, aradaki fiyat farkınıda üreticiye ödedik. Fiyatlar yine yükselirse aradaki farkı yineüreticiye yansıtırız. Geçen yıl 87 bin ton kütlü pamuk almıştık, bu yılda bu rakamı yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Aldığımız pamuk şu anda 15 tesisimizde işleniyor" diye konuştu.

Kılıç, amaçlarının kar etmek değil, kooperatif anlayışı gereği üreticiortakları korumak olduğunu sözlerine ekledi.


16 yıl önce