|

Uykuları kaçıracak ciddi riskler kapıda

Economist dergisine bağlı analiz birimi Economist Intelligence Unit yöneticilerinden Robert Ward, 2011'de gerçekleşmesi muhtemel risklerin uykuları kaçıracağını söyledi. Riskleri, güç dengelerinin doğuya kayması, kur savaşları, deflasyon ve enflasyon şeklinde sıralayan Ward, bunların tahmin edilenden daha kötü sonuçlar doğuracağını savundu

00:00 - 5/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:53 - 4/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Uykuları kaçıracak  ciddi riskler kapıda
Uykuları kaçıracak ciddi riskler kapıda

AB borç krizi ile savaştığımız 2010'un ardından şimdiki en büyük riskin, ekonomik güç dengelerinin değişmesi ile oluşacak durumun olduğu belirtiliyor. Economist Dergisi'nin analizcilerinden Robert Ward, gelişmekte olan ülkelerin sağladığı ilerlemenin Batı'daki, güç kaybıyla birleştiğinde küresel para sisteminin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda var olan uzlaşma anlayışının çökmesine yol açtığını savundu. Ward, Çin'in ekonomide sıkı denetimlerden, ABD ise çözümlerin serbest piyasada gelişmesinden yana olduğunu söyledi.

GERİLİM KUR SAVAŞLARINA DÖNÜYOR

Ward “işte çalkantının nedeni de burada yatıyor” diyor. Bu gerilim bir kur savaşına dönüştü, büyük ekonomiler kendi paralarının değerini düşük tutup ekonomilerinin daha rekabetçi olmasını sağlamaya çalıştı. Çin bunu merkezi mali denetimle, ABD ise “daha önce görülmemiş ölçekte para basarak” yaptı. Bu da küçük ülkeler için hayatı güçleştirdi ve onların ülkelerindeki sermaye hareketlerine denetim getirmesi ile sonuçlandı.

DEFLASYON KORKUSU DA VAR

Buna ABD'de deflasyon riski de eklenince; ki bu da niceliksel gevşemenin devamına ve kur savaşlarının kızışmasına yol açabilir; Ward'a göre dünya ekonomisinin bunlarla ne derece baş edebileceği konusunda kaygı duymak için nedenler var. Bir diğer risk unsuru, Çin ve Asya'nın geri kalanında enflasyon artışına yol açabilecek baskılar. Capital Economics adlı kuruluşa göre, hem Çin hem de Asya'nın geri kalanı için başlıca hedefleri, enflasyonu kontrol altında tutmak ve istikrarı bozacak türden bir balon oluşmasını önlemek olacak.


Yılın modası sıkı kemerler

Simsarlık ve yatırım bankacılığı kuruluşu Redmayne-Bentley's “2011'deki tehlikelerden biri de hükümetlerin bütçe açıklarını kapatmak için geniş kapsamlı kemer sıkma önlemlerine başvurmasıyla ortaya çıkabilecek siyasi sorunlar” değerlendirmesinde bulunuyor. Kuruluşun tahminlerinde “Bu gibi bir durum toparlanma eğilimini sekteye uğratarak, zengin dünyanın zayıf bir ekonomik toparlanme ve işsizlikle başa çıkmaya çalıştığı, gelişmekte olan ülkelerin ise dört kat hızlı büyüdüğü bir yıl yaratabilir” deniyor.


Batı 2011'de zorlanacak

ABD, Asya ve AB'deki makroekonomik sorunlar tüm gözlerin ekonomide olduğu İngiltere'de de moralleri bozuyor. Ücretler yerinde sayarken fiyatların yükseleceği bir enflasyon tablosu, uzmanları meşgul eden başlıca endişe unsuru. Buna tüm bölgede hükümetlerin kamu harcamalarındaki kesintileri eklendi.


Çin'i enflasyon korkutuyor

Ward, “Çin'de enflasyonun kontrolden çıkması riski yüksek” tahmininde bulunuyor. Simsarlık ve takas kuruluşu MF Global'ın kıdemli analisti Edward Meir, enflasyonun bölgenin geneli için risk oluşturduğuna inanıyor. Ward para politikalarında kemer sıkmaya gidilirse, Çin ekonomisinde ortaya çıkabilecek yavaşlamanın tüm dünyayı etkileyecek kadar büyük olmasından endişeli. 2011'de amacın çalkantıları aşmak olacağını söyleyen Ward, “Geçen yıl Çin'in ekonomiye kattığı değer, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz'in toplamından büyüktü” diyor. Pekin yönetimi ayrıca konut piyasasında aşırı şişmeyi önlemeye yönelebilir, bu ise orta sınıftakilerin mali tablosuna etki edebilir.


AB'de kasvete devam!

Yunanistan ve İrlanda'nın ekonomilerini milyarlarca avro tutarında kurtarma paketleri ile yüzdürdüğü, Portekiz'in yardımsız sorunları aşmayı ne derece başaracağının tartışıldığı bir yılın ardından, pek çokları İspanya'daki sıkıntılar büyürse, işlerin daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyuyor. MF Global'dan Edward Meir “Avrupa'da kriz bizim için bir diğer endişe kaynağı” diyor. Bu görüşe destek veren Ward, “Asıl büyük olan İspanya ve gerçekten de (ekonomisi) hasta” diye ekliyor. “İspanya sarsılır ve çökerse bu sadece Avrupa'da değil; dünyanın her yerinde herkes için çok kötü bir haber olur” diyen Ward, bu gibi bir durumun avronun çöküşünün yolunu açabileceğini düşünüyor. Ward, “avro gerçekten çökerse, Lehman Brothers'ın iflası yanında çay partisi gibi kalır” diyor.





13 yıl önce