|

Üzüm üreticisini düşük fiyat üzdü

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde tescilli Cimin üzümü yetiştiren çiftçiler, bu sene verimin yüksek olmasına rağmen toptan satış fiyatının düşük olması nedeniyle üzgün.

Aa
00:00 - 22/09/2013 Pazar
Güncelleme: 18:32 - 22/09/2013 Pazar
Yeni Şafak
Üzüm üreticisini düşük fiyat üzdü
Üzüm üreticisini düşük fiyat üzdü

Yaklaşık 8 bin 650 dekar alanda Cimin üzümü üretimi yapılan Üzümlü'de, 2 hafta önce başlayan bağ bozumu devam ediyor. Yılda yaklaşık 6 bin ton üzüm üretilen yörede hava şartlarına göre hasadın kasım ayına kadar devam etmesi bekleniyor.Üzümlü Belediyesinin 2000 yılında Türk Patent Enstitüsüne müracaatıyla 'Cimin Üzümü' ismiyle tescillenen ürün, Erzincan ve Üzümlü ekonomisi açısından büyük önem taşıyor.

Cimin üzümü, hem iç piyasada tüketiliyor hem de yurt dışından talep görüyor. Yörede yetiştirilen üzümler, toptan kilosu 2 ile 3 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor.

Tescilli ürün yetiştiriyoruz

Sofralık çekirdekli siyah üzüm sınıfındaki tescilli Cimin üzümü yetiştiren çiftçiler, bu yıl verimin yüksek olmasına rağmen piyasada oluşan toptan fiyatlardan memnun olmadığını belirtiyor.

Üzüm üreticisi Mehmet Canbaba, yaptığı açıklamada, hem üzüm üretimiyle hem de toptan satışıyla uğraştığını söyledi. Bu yıl üzümün veriminin ve kalitesinin çok iyi olduğunu fakat fiyatların düşük olduğunu belirten Canbaba, "Erzurum, Kars, Ağrı, Trabzon, Rize ve Ankara gibi birçok şehre üzüm gönderiyoruz. Biz düşük fiyata aldığımız için, gönderdiğimiz illere bu yıl ucuza satılıyor" diye konuştu.

Verim yüksek fiyatlar düşük

Üreticilerden Eyüp Başgöl ise hasadın başlamasıyla bağlarda aile bireyleri ve işçilerle yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi. Başgöl, verimin yüksek olmasına rağmen fiyatların istedikleri seviyede olmadığını belirtti.

Üzümlü Belediye Başkanı Sami Sertadım da Cimin üzümünün yörede yıllardır yetiştirildiğini ifade etti. Esence Dağları'nın eteklerindeki bağlarda ve yöredeki diğer arazilerde yetiştirilen Cimin üzümünün farklı bir tadı olduğunu dile getiren Sertadım, "Tatlı ile mayhoş arasında bir tadı bulunuyor. Buğulu bir görüntüdedir, ince ve siyah kabuğu vardır. Şeker oranı çok düşük, bu özelliğinden dolayı şeker hastalarının da tüketebildiği bir üzüm çeşididir" diye konuştu.

Tadının en güzel olduğu dönemin eylül-ekim ayları

Cimin üzümünün diğer çeşitlere göre hasadının geç yapılmasının da ayırt edici bir özellik olduğunu vurgulayan Sertadım, kimi vatandaşların Cimin üzümünün fiyatını diğer üzümlere göre pahalı bulabildiğini ancak ürünün tadını ve kalitesini bilen kişilerin fiyata bakmadığını söyledi.

Sertadım, Cimin üzümünün tadının en güzel olduğu dönemin eylül-ekim ayları olduğunu sözlerine ekledi.

11 yıl önce