|

Vatandaşa bilgi seferberliği

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu hizmetlerinde kampanya ve tarife çeşitliliğinin arttığını belirterek, bu kapsamda tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla bilgilendirme seferberliği başlatacaklarını söyledi.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Salı
Güncelleme: 11:15 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Vatandaşa bilgi seferberliği
Vatandaşa bilgi seferberliği

Cep telefonu kullanan vatandaşların merak ettikleri bütün soruların cevaplarının yer alacağı "Tüketici Bilgilendirme Rehberi" hazırladıklarını ifade eden Acarer, bu rehberin tablo haline getirilerek bütün GSM bayilerine asılacağını, broşür şeklinde bastırılıp dağıtılacağını, ayrıca internet sitelerinde duyurulacağını söyledi.

Acarer, yaptığı açıklamada, BTK olarak tüketici haklarının korunmasına büyük önem verdiklerini ve bu hakları güvence altına alacak düzenlemeler yaptıklarını anlattı.

Yüksek fatura gibi sorunlarla karşılaşmak istemeyen vatandaşların bir GSM hattına abone olurken, kampanya seçerken veya tarife tercihi yaparken bilinçli olmaları gerektiğini vurgulayan Acarer, şöyle konuştu:

"Yaptığımız düzenlemelerle tüketicilere çeşitli haklar tanıyıp işletmecileri yükümlülük altına almamıza karşılık vatandaşlarımızın bu haklardan yeterince haberdar olmaması nedeniyle şikayet ve mağduriyetlerle karşılaşıyoruz. Olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi için abonelerce sorun yaşandığı tespit edilen ve tüketiciler tarafından bilinmesinde fayda görülen hususlara ilişkin soru ve cevapların yer aldığı Tüketici Bilgilendirme Rehberi hazırladık. Bilgilendirme rehberi hem internet sitemizde hem de cep telefonu iletişim hizmeti veren her üç GSM işletmecisinin internet sitesinde yayımlanacak. Aynı zamanda, bu rehberler kolay okunabilir panolar haline getirilerek uygun yerlere asılacak veya bunlar broşür halinde basılıp isteyen vatandaşlara dağıtılacak."

Tüketici Bilgilendirme Rehberi'nin internet sitelerinde yayımlanması, pano halinde bayilerin işyerlerine asılması veya broşür halinde basılması konusundaki hazırlıkların yapılması amacıyla GSM işletmecilerine 2 ay süre tanındığını bildiren Acarer, söz konusu bilgilendirme rehberindeki konuların bazılarını şöyle sıraladı:

"Mobil haberleşme hizmetlerinde abonelik tesis ederken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Aboneliğimi nasıl iptal edebilirim? Tarife ücreti değişikliği durumunda yapılması gerekenler? Taahhütlü tarife nedir ve neden tercih edilmeli ya da edilmemelidir? Taahhütlü tarife aboneliğimi istediğim zaman sonlandırabilir miyim? Faturam tarifemde belirtilen tutardan fazla geldi, ne yapmalıyım? Mobil telefon cihazı alırken nelere dikkat edilmelidir? Cihazımı kaybettim/çaldırdım. Ne yapmalıyım?"


10 yıl önce