|

Vergi zamlarının arkası kesilmiyor

Vergi gelirlerinden doğan açık dolaylı vergilerle finanse edilmeye çalışılırken, zorunlu ihtiyaç maddelerine de zamların arkası kesilmiyor. Sigara, değerli kağıtlar, akaryakıt ve turizmin ardından dün de şeker ile suya zam yapıldı

00:00 - 17/07/2009 Cuma
Güncelleme: 03:39 - 17/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
Vergi zamlarının arkası kesilmiyor
Vergi zamlarının arkası kesilmiyor

Bütçede vergi gelirlerinden doğan açığı kapatmak vatandaşa düştü. Geçtiğimiz ay tütünden alınan maktu özel tüketim vergisini 50 kuruş artıran, ardından da değerli kağıtların ücretine yüzde 50 zam yapan hükümet, önceki günde akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve tu-rizmdeki Katma Değer Vergisi'ni (KDV) yükseltti. ÖTV tutarı benzinde 20 kuruş, motorinde 15 kuruş zamlandı. Bu da ortalama yüzde 7.8 zam olarak açıklandı. Maliye'nin bu ÖTV artışı da pompa fiyatlarına benzinde 23, motorinde 18 kuruş zam olarak yansımış oldu.

VATANDAŞA TATİL SÜRPRİZİ...

Maliye'den tatilcilere yaz ortasında kötü haber geldi. Maliye turistik tesislerin yeme içme bölümlerinde KDV'yi 10 puan artırdı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre, birinci sınıf lokantalar ile 3 yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanan KDV oranı, yüzde 8'den yüzde 18'e çıkarıldı. Daha bu zamların şokunu atlatamayan vatandaşa bir kötü haber de dün geldi. İstanbul'da su fiyatları ve şekere de zam geldi.

BOYKOT ÇAĞRISI

Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin 'Maliyeti 1 lira olan benzinin 3 liranın üzerinde satılmasını' soygun olarak niteledi ve tüketicileri boykota çağırdı. Çetin, Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Temmuz itibariyle benzin ve mazot fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zammın fahiş, haksız ve keyfi olduğunu bildirdi.


Su ve şeker fiyatları arttı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonu suya önerilen yüzde 8.5'luk zam oranını oy çokluğu ile kabul etti. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dün gerçekleştirdiği oturumda, İSKİ'nin talep ettiği suya zam teklifi ele alındı. Teklifin görüşülmek üzere gönderildiği Tarife Komisyonu, İSKİ'nin yüzde 15'lik zam teklifini uygun bulmayarak, bu teklifin yüzde 8.5'a çekilmesine karar verdi. Öte yandan Akaryakıt fiyatlarının Çarşamba günü gerçekleştirilen ÖTV artışı ile yüzde 7 artmasının ardından şeker fiyatına da yüzde 5 oranında zam geldi.


Peki ya tamamı yansımış olsaydı?

Maliye Bakanlığı yetkilileri, akaryakıt ürünlerinde ÖTV, restoranlarda ise KDV artışıyla beraber yapılan zamları değerlendiren açıklamada bulundu. Buna göre TÜFE artışı yüzde 43,48 iken vatandaşa yarısı yansımış. Akaryakıt ürünlerinde yeni özel tüketim vergisi sisteminin uygulandığı son 4,5 yılda, TÜFE'de yüzde 43,48 oranında artış meydana geldiği, buna karşılık son düzenlemeye dahil ÖTV artışının yüzde 22,5 olarak gerçekleştiği belirtildi. Maliye Bakanlığı değerlendirmesinde, KDV artışının da, halkın günlük olarak gittiği normal lokantalar, kebap, pide salonları ve alış veriş merkezlerindeki günlük yeme içme yerlerini kapsamadığı ifade edildi.


Zamlar eğitim ve gıda ürünlerine kayacak

Tüketici Hakları Derneği (THD) Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, akaryakıt, sigara, pasaport ve ehliyet harçları ile lokanta ve otellerdeki yemeklere gelen vergi zamlarının,değişik sektörlere yönelik devam edeceğini söyledi. Yılmaz, vatandaşları, lüks tüketimden kaçınarak tasarruf yapmaları konusunda uyardı. Bütçe açığının kapatılması ve mali disiplinin sağlanması amacıyla kısa süre içinde değişik kalemlerde önemli vergi zamlarının yapıldığını belirten Yılmaz, önümüzdeki süreçte vergilerin daha da artacağını, 'zam yağmurunun' ulaşım, eğitim ve gıda olmak üzere her türlü ürün için başlayacağını öne sürdü.


15 yıl önce