|

Vergide yeni yapı ZİHNİYET DEVRİMİ

Maliye Bakanlığı'nın denetim birimlerini tek çatı altında toplayacak kararnamesi, vergi denetmenlerinden destek gördü. Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Güleç, yeni yapının bir 'zihniyet devrimi' olduğuna dikkat çekerek, “Yeni KHK, denetimde etkinlik için çok önemli" dedi

Haber Merkezi
00:00 - 23/09/2011 Cuma
Güncelleme: 23:07 - 22/09/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Vergide yeni yapı ZİHNİYET DEVRİMİ
Vergide yeni yapı ZİHNİYET DEVRİMİ

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç, tek çatı altında toplanan denetim birimlerinin başarısının, Vergi Denetim Kurulu'nun eski meslek taasubu fikirlerinin, zihniyetlerinin yerleştirilmemesi ile olacağını söyledi. Güleç, 6046 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Maliye Bakanlığı bünyesindeki denetim birimlerinin birleştirilmesinin çok büyük bir reform olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi. Bunun bir zihniyet devrimi olduğunu kaydeden Güleç, “Bu verginin adaletli sağlanması, sistemin iyi çalışması, denetimde etkinlik için çok önemli bir yapılandırmadır. En önemlisi. kayıtdışılıkla mücadele için olması gereken bir reformdu. Bu açıdan da büyük bir boşluğu doldurmuş oldu. Ama bir başka amacı da vergi sistemini işlemez hale getiren bürokratik kast sistemini ve meslek taasubunu ortadan kaldırmasını amaçlamasıydı” dedi.

ADALETİ DE SAĞLAYACAK

Söz konusu KHK'nın birçok kuruma da örnek olacağına inandıklarını kaydeden Güleç, mükellef odaklı bir kamu hizmeti verme, denetim yapabilme ve vergi denetiminde adaleti ve etkinliği sağlama işlevlerinin de bunun en önemli göstergesi olacağını söyledi. Reform ile dört denetim birimi olan hesap uzmanlarının, maliye müfettişlerinin, gelirler kontrolörlerinin ve vergi denetmenlerinin vergi müfettişi ünvanı altında birleştirildiğini hatırlatan Güleç “Böylece bu 4 denetim birimi arasındaki huzursuzluk ve çekişmeler de ortadan kalkmış olacak” dedi.

KARİYER BİR MESLEK

Vergi denetmeni kökenli şimdiki vergi müfettişlerinin kariyer bir meslek sahibi olduklarını kaydeden Güleç, iu sıralar yaşanmakta olan müfettişlere verilen 3 bin 600 ek gösterge tartışmalarının da tamamen suni yaratılan bir problem olduğunu vurguladı. Güleç, “Yasaların farklı yorumlanmasından kaynaklanıyor. Bu konuun da en kısa sürede düzeleceğini umuyoruz” diye konuştu.


Ortak çatı düzgün işleyecek

Tek çatı altında birleştirilen denetim birimlerinin iyi işlemesi için Vergi Denetim Kuruluna büyük görev düştüğünü kaydeden Güleç, “VDK'da eski meslek taasubu fikirlerinin, eski zihniyetinin yerleştirilmemesini istiyoruz. Eski zihniyetlere, köhne çağ dışı zihniyetlere asla yer verilmemesini istiyoruz. Bunun olmayacağına da inanıyoruz. Böyle birşey mi var? Hayır olmasını ümit etmiyoruz, ve inanıyoruz olmayacağına da. Dolayısıyla, bizde bu sistemin oturması için elbette takipçisi olacağız. Bu işi inanan insanların yapması gerekir” diye konuştu.



13 yıl önce