|

Viking ile ''Baltık''a ihracat

Karadeniz ile Baltık Denizi limanlarını demiryolu ile birbirine bağlayan Viking Treni''nin sefer tarihi belli oldu. Tren, 2014 yılı Ağustos ayından itibaren Anadolu''dan demiryoluyla toplanan yükleri Tekirdağ''a ve buradan Romanya, Ukrayna, Belarus ve Litvanya''ya kadar ulaştıracak.

.
00:00 - 9/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:30 - 8/12/2013 Pazar
Yeni Şafak
Viking ile ''Baltık''a ihracat
Viking ile ''Baltık''a ihracat

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gelecek yıl ağustos ayından itibaren Viking Treni ile Baltık ülkelerine de tarifeli tren seferlerinin başlayacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ''nin (BALO), 8 Eylül''de başladığı Anadolu ve Avrupa arasındaki demiryolu taşımacılığı faaliyetlerinden sonra Kuzey Avrupa ve İskandinavya ülkelerine de demiryolu taşımacılığına başladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde kurulan BALO için, yaklaşık bir yıldır sürdürülen görüşmelerin tamamlanarak, ''Viking Kombine Taşımacılık'' tren operatörleri arasına katıldığını kaydetti. BALO''nun, 4- 5 Aralık tarihlerinde Beyaz Rusya''da yapılan, Viking Treni Operatörlerinin yıllık toplantısında resmi olarak Viking Tren Operatörü olduğunun ifade edildiği belirtilen Hisarcıklıoğlu, 2014 yılı Ağustos ayında başlayacak yeni rotayla, Anadolu''dan demiryoluyla toplanan yüklerin Tekirdağ''a ve buradan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Belarus ve Litvanya''ya kadar ulaşacağı belirtildi.

TARİFELİ SEFER

Hisarcıklıoğlu. bugüne kadar Anadolu sanayicisinin ürettiği ürünlerin, ulaşım sorunları ve sistem olmaması nedeniyle demiryollarıyla Avrupa ve Baltık ülkelerine taşınamadığını, Viking Treni ile bu imkanın sağlanacağını ve tarifeli seferlerin düzenleneceğini bildirdi.

Gül treni hazırlık aşamasında

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, önemli bir proje üzerinde daha çalıştıklarını ve İstanbul''dan İslamabad''a kadar tarifeli blok tren seferlerini başlatmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''ün soyadını taşıyan Gül Treni için hazırlıklarını yaptıklarını açıkladı. Hisarcıklıoğlu, ''Tarihi İpek Yolunu canlandırmanın planlarını yapıyoruz. Yani Asya ve Avrupa arasındaki stratejik konumumuzu, daha fazla ticari kazanca dönüştürmenin arayışı içindeyiz.'' dedi.


10 yıl önce