|

Yabancı akını

Türkiye''de güven ve istikrar ortamı yabancı yatırımcıları cezbetmeye devam ediyor. Bu yılın ilk yarısında 9.9 milyar dolarlık işlem hacmiyle 145 şirket evlendi. Birleşme ve satın almada ilk iki sırayı bilişim ve enerji aldı. Yıl sonunda 350 işlemle 20-25 milyar dolarlık şirket evlilikleri bekleniyor.

Ekonomi Servisi
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:45 - 29/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Yabancı akını
Yabancı akını

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kala yabancı sermayenin Türkiye''ye olan güveni artarak devam ediyor. EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014''ün ilk yarısında Türkiye''de toplam 145 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini, değeri açıklanan işlemlerin toplam hacminin ise 9,9 milyar dolar olduğunu söyledi. En çok birleşme ve satın almanın 26 işlemle bilişim sektöründe olduğunu, 19 işlemle enerji sektörünün ikinci sırada yer aldığını aktaran Cantekinler, ''Açıklanan işlem değeri bazında enerji sektörü 3,9 milyar dolar ile birinci, 3,3 milyar dolar ile ulaştırma sektörü ikinci sırada bulunuyor'' dedi.

ÖZELLEŞTİRME İŞLEMİ 133

Türk yatırımcıların özellikle özelleştirme işlemlerinde aktif olduklarını vurgulayan Cantekinler, toplam işlem hacminin 8,6 milyar dolarlık kısmını 93 işlemle Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Toplam işlem hacminin yüzde 77''sinin kamu işlemlerinden kaynaklandığına dikkati çeken Cantekinler, sözlerine şöyle devam etti: ''Özel sektör işlemleri, toplam 133 işlem ile 2,4 milyar dolar seviyesinde işlem hacmi oluşturdu'' dedi.

ENERJİYE YOĞUN İLGİ

Cantekinler, öte yandan özel sermaye fonlarının işlem sayısının 17, açıklanan toplam işlem değerinin ise 379 milyon dolar olduğunu belirterek, ''En büyük hacme sahip ilk üç işlem, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, Yatağan Termik Santrali ve Milas-Bodrum Havalimanı işlemleri şeklinde sıralandı. Özel sektör işlemlerinde ise Tekstilbank, Dosu Maya ve Aviva Sigorta işlemleri öne çıktı'' dedi.

25 MİLYAR DOLARLIK EVLİLİK

Bu sene sonuna kadar 300-350 adet işlem ile 20-25 milyar dolar bandında bir birleşme ve satın alma işlemi beklediklerini vurgulayan Cantekinler, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu bandın üst sınırının yakalanması ve hatta aşılması, başarılı özelleştirme işlemlerine ve özel sektörün gündeminde olan veya gündeme gelecek bazı büyük montanlı birleşme ve satın alma işlemlerinin gerçekleşmesine bağlı. Bunların realize olamadığı noktada alt sınır daha gerçekçi bir hedef gibi görünüyor. Özellikle sınırımızda Suriye ve Irak''taki olumsuzluklar, İsrail-Filistin eksenindeki rahatsızlık ve Mısır gibi ülkelerde taşların bir türlü yerine oturmaması tüm Ortadoğu ülkelerine ilişkin risk algısını arttırsa da Türkiye, Avrupa ülkelerinin çok üzerinde büyüyen ekonomisi, genç nüfusu ve önümüzdeki dönemde daha da artması beklenen kişi başına gelir ve buna bağlı tüketim beklentisi gibi çok net özellikleri nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcı için cazibesini sürdürecek. Çevresindeki ülkelerden pozitif olarak ayrışarak bir yatırım destinasyonu kimliğini koruyacaktır.''

KAMU AĞIRLIĞINI ARTIRDI

EY Kurumsal Finansman Müdürü Cem Günfer ise 2014 yılının ilk yarısında Türkiye''de, küresel birleşme ve satın almada hızlı artış göründüğünü söyledi. İşlem adedinde bilişim ve enerjinin liderliğini koruduğu dile getiren Günfer, ''Kamu kaynaklı işlem hacminin geçen yıl yüzde 61 olurken, bu yıl aynı dönemde yüzde 77''ye çıktığını görüyoruz'' diye konuştu.

Ulaştırmaya 3.3 milyar dolar

Birleşme ve satın almaların 3,9 milyarı doları enerji, 3,3 milyar doları ulaştırma, 600 milyon doları yiyecek ve içecek, 600 milyon doları finansal hizmetler, 400 milyon doları otomotiv, 200 milyon doları ise imalat sektöründe kaydedildi. İşlem sayısına göre bakıldığında 26 işlem ile bilişim birinci sırada yer alırken, bilişimi 19 işlem ile enerji, 18 işlem ile imalat, 15 işlem ile hizmetler, 13 işlem ile yiyecek ve içecek, 9 işlem ile de sağlık sektörü izledi. Bu yılın ilk yarısında işlem değerine göre bakıldığında kamu işlemleri yüzde 77''lik, özel işlemler ise yüzde 23''lük kısmı oluşturdu. İşlem sayısına göre incelendiğinde ise kamu işlemleri yüzde 8''lik paya sahip olurken, özel işlemler yüzde 92''lik kısma denk geldi.

10 yıl önce